Taksim Dayanışması’ndan Berkin Elvan çağrısı

Taksim Dayanışması’ndan Berkin Elvan çağrısı

Taksim Dayanışması, Haziran Direnişi’nde polisi attığı gaz fişeğinin kafasına isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın davasına çağrı yaptı.

Taksim Dayanışması, Haziran Direnişi sırasında İstanbul Okmeydanı’nda attığı gaz fişeği sonucu hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın ölümüyle ilgili davanın 6 Nisan’da görülecek ilk duruşmasına çağrı yaptı.

16 Haziran 2013’te polisin attığı gaz fişeğiyle vurduktan sonra kaldırıldığı hastanede 269 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra hayatını kaybeden Elvan'ın ölümüne ilişkin soruşturma kapsamında, polis F.D. hakkında "olası kastla öldürme" suçundan iddianame hazırlanmış, İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. İlk duruşma 6 Nisan Perşembe saat 09.30’da İstanbul Adliyesi'nde görülecek.

Taksim Dayanışması Mimarlar Odası İstanbul Şubesi’nde davaya ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Berkin Elvan’ın anne ve babası Gülsüm Elvan ile Sami Elvan’ın yanı sıra Taksim Dayanışması sekreteryasından Akif Burak Atlar ve Mücella Yapıcı ile ailenin avukatları Can Atalay ve Oya Aslan katıldı.

İLK DURUŞMA 6 NİSAN'DA

Taksim Dayanışması adına basın açıklamasını okuyan Mücella Yapıcı “14 yaşında evinin sokağında biber gazı fişeği ile öldürülen Berkin Elvan’ın bütün katilleri ve azmettiricileri yargılanmadan ve hak ettikleri cezalara çarptırılmadan rahat bir uyku uyumayacağız!” ifadeleriyle sözlerine başladı.

“Umudumuzun çocuğu Berkin Elvan, dünyaya örnek olan bir dayanışmayla daha yaşanılabilir bir kent, daha fazla özgürlük ve demokrasi taleplerimizin İstanbul’un dört yanına ve ülkenin her iline yayıldığı bir dönemde 16 Haziran 2013 te Okmeydanı’ndaki evinin yakınında hedef gözetilerek atılan biber gazı fişeğinin doğrudan kafasına isabet etmesi sonucu yaralandı” diyen Yapıcı şöyle devam etti: “Ağır yaralı olarak hastanede hayata tutunmaya çalıştığı tam 259 gün boyunca milyonlarca insan onunla birlikte ülkede özgürlük ve demokrasinin “ iyileşmesini hayat bulmasını” bekledi. Ne yazık ki Berkinimiz 11 Mart 2014 günü  yaşamını yitirdi.”

‘BERKİN'İN KATİLLERİ ADİLCE YARGILANSIN’

Taksim Dayanışması, daha önce ifade ettikleri adalet taleplerini yineleyerek şunları kaydetti:

“Taksim Meydanını gösterilere açın, ülkemizin nadiren kalmış yeşil alanlarını parklarını, ormanlarını ranta dönüştürmekten vazgeçin. Ölümcül silah olan biber gazını yasaklayın ( ve ne yazık ki artık biber gazı ile değil, doğrudan ateşli silahlarla masum gençlerin öldürülmesine son verin!) Bazıları iktidar-cemaat kavgasında görevden alınmış olsa da Gezi sürecinin Vali ve Emniyet müdürlerini Gezi’deki ölüm ve yaralanmalardaki sorumluluklarından dolayı yargı önüne çıkarın.  Azmettiricilerin yargılanabileceği adımları atın. Ve başta Berkin Elvan olmak üzere yitirdiğimiz tüm canların faillerinin adil bir biçimde yargılanmasını sağlayın!”

Açıklamanın sonunda, 6 Nisan Perşembe saat 09.30’da İstanbul Adliyesi’nde görülecek davaya katılım ve destek çağrısında bulunuldu.

ELVAN AİLESİ: ÖNEMLİ BİR TARİHİN ARİFESİNDEYİZ

Dayanışma’nın açıklamasından sonra Sami ve Gülsüm Elvan tarafından kaleme alınan açıklama okundu. Aile açıklamasında “Milyonlar olup uğurladığımız; bir halkın yalnızca toprağına ve yüreğine değil aynı zamanda azmine ve umuduna emanet ettiğimiz Berkin’imizin katledilmesinin hesabını sormak için önemli bir tarihin arifesindeyiz” dedi.

“Emri ben verdim diyen başta olmak üzere en alttakinden en üsttekine, tüm katillerden hesap sorma mücadelemiz, tüm bu zifiri karanlıktan çıkış için önemlidir” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Biz hem tetiği çeken elin hem de emri verenin hesap vermesi gerektiğini işte bu nedenle unutmadık, unutmayacağız ve unutturmayacağız…

Tüm yurttaşları 6 Nisan 2017′de davayı, davamızı sahiplenmeye çağırıyoruz.

Tetiği çekenden de emri verenden de hesap sormak için 6 Nisan 2017′de Çağlayan’da olacağız.”

SANIK POLİS SEGBİS'LE DİNLENECEK

Ailenin açıklamasından sonra avukat Oya Aslan, bu davanın Elvan ailesinin davası olduğu kadar Türkiye kamuoyunun davası olduğunu belirterek, davaya sahip çıkılması çağrısında bulundu.

Avukat Can Atalay da davaya ilişkin detay paylaştığı konuşmasında sanık polis F.D.’nın ilk duruşmaya getirilmeyeceğini, SEGBİS sistemiyle dinleneceğini ifade ederek yanlış buldukları bu karara itiraz edeceklerini söyledi.