Taksim Dayanışması 3. yılında Gezi'de buluşmaya çağırdı

Taksim Dayanışması 3. yılında Gezi'de buluşmaya çağırdı

Taksim Dayanışması, Haziran Direnişi’nin 3. yılı dolayısıyla bir basın toplantısı düzenledi. Açıklamada "Gözümüz ve elimiz Taksim Gezi Parkı'nın üzerindedir" denilerek 31 Mayıs saat 19.00'da Gezi Parkı'nda buluşmaya çağrıldı.

Taksim Dayanışması Haziran Direnişi’nin 3. yılı dolayısıyla bir basın toplantısı yapıldı. Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası (TMMOB) İstanbul Büyükkent Şubesi'nde yapılan toplantıda Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Akif Burak Atlar, TMMOB İstanbul Şubesi Başkanı Sami Yılmaztürk, Elektrik Mühendisleri Odası'ndan Beyza Metin ve Avukat Can Atalay konuşmacı olarak yer aldı. Toplantıya ayrıca CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP Milletvekili Garo Paylan, Haziran Direnişi’nde hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan ve Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş da katıldı.

"Taksim Yayalaştırma Projesi" kapsamında sunulan koruma amaçlı imar planı değişikliği ve beraberindeki kurul kararına ilişkin dava süreçleri ile ilgili bilgi aktarılan toplantıda, direniş boyunca hayatını kaybedenler ve ilgili davalarla ilgili bilgi verildi. Avukat Can Atalay yaptığı konuşmada "Bu bölgede neyin yapılıp neyin yapılmayacağına arazi kullanımının nasıl gerçekleştirileceğine trafik çözümlemelerinin nasıl gerçekleştirileceğine daha da önemlisi kentsel sitin bir bütün olarak -Taksim gibi Türkiye'nin en önemli meydanının - nasıl düzenleneceğine ilişkin imar planı ile ilgili dava esas olarak yürütmenin hatta yürütme erkinin tek kişi elinde toplanmış halinin yargının üzerinde nasıl bir tahakküm kurduğunu somut bir nişanesi niteliğindedir. Yargı bağımsızlığı ile ilgili kaygıları başka hiç bir dosyada görmek istemeyen gözler bu dosyada görmek zorundadır" dedi.

"GÖZÜMÜZ VE ELİMİZ TAKSİM GEZİ PARKI'NIN ÜZERİNDE"

Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Akif Burak Atlar ise Taksim Meydanın'nın bugünkü halinin iyi durumda olmadığının altını çizerek, "Gezi parkı tüm düzenleme adı altında sürdürülen inşai faliyetlerin tehdidi altında. Bizler Taksim Dayanışması'nı oluşturan 120'nin üzerinde birleşen olarak Taksim Gezi Parkı'nı takip ettiğimizi, yasal süreçlerle beraber pratik hususlarda da Taksim Gezi Parkı ile ilgili hassasiyetimizi burada bir kez daha dile getirmek istiyoruz. Bölgenin tek açık alanı, tek yeşil alanı, afet anlarında tek kullanma alanı olan Gezi Parkı'nın bakımlarının fen ve teknik kurallara uygun olarak zamanında ve rutin olarak yapılması gerektiğini buradan dile getiriyoruz. Taksim Gezi Parkı'na ilişkin tüm bu çalışmaları yapmakla yetkili olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni buradan bir kez daha göreve çağırıyoruz. Gözümüz ve elimiz Taksim Gezi Parkı'nın üzerindedir. Bundan önce kazanılmış haklarımızı bundan sonra da takiple sürdüreceğimizi buradan bir kez daha ifade edelim" dedi.

"GEZİ DE GENÇLER GİBİ YAŞLANMAYACAK"

Taksim Dayanışması adına yapılan ortak basın açıklamasını ise Beyza Metin okudu. "31 Mayıs 2013 günü ve sonrasında Yani Gezi'den ve Haziran direnişinden bu yana, bu ülkede kimilerince yüzbinler, kimilerince milyonlar önce sokakları ardından parkları doldurdu. Kimseden emir almadan, hiçbir beklentisi olmadan, kendisi için değil bu ülkenin ruhunu, kadınların, gençlerin geleceğini korumak adına kendini siper eden gençler silinmeyecek bir miras bırakarak can verdi. Gezi de bu gençler gibi yaşlanmayacak" ifadeleri kullanıldı.

 Basın açıklamasının ardından, Haziran Direnişi dolayısıyla 29 Mayıs'ta Beşiktaş’taki Abbasağa Parkı’nda etkinlikler düzenleneceği ve 31 Mayıs saat 19.00'da Gezi Parkı'nda buluşmaya çağrıldı.