Takım ruhunun gücü

Takım ruhunun gücü

"Japler’in Sırrı", okurken çocukların iç dünyasını ve hayallerinin sınırsızlığını, büyürken insani değerleri tanıma ve anlam bulma sancılarını, iyiyi ve doğruyu görme becerilerini nasıl geliştirdiklerini gözler önüne seriyor. Oyunla başlayan bu kendilerini tanıma macerası onlara hayat boyu unutmayacakları bir deneyim yaşatacaktır.

Fatmagül Ezici’nin İspanyolca aslından çevirdiği, “Japler’in Sırrı”nda kitabın yazarı Jordi Cervera çocukların hayal dünyasından yola çıkarak gerçekliğe dokunan bir macerayı anlatıyor. Hikâye Abril’in bir yabancıdan duyduğu sözlerle anlatılmaya başlar. “Ben, bencilin, egoistin, yalancının tekiyim ve bir sürü insanı kandırdım…” Ve Abril’in yaz tatilinin bir maceraya ve sıra dışı bir deneyime dönüşmesi anlatılır.

Abril, ebeveynleri görmezken ona baskı yapan ağabeyi Biel’den çok sıkılmıştır. Hikâyenin başında çocukların hayatlarını zorlaştıran akran düşmanlığı ele alınıyor ve bu yüzden zaten sıkıcı olan uzun yaz tatillinin Abril için çekilmez hale gelişi işleniyor. Abril’in zihninde ve ruhunda yaşadıklarını dinlerken abisine karşı öfkesi ve hırsları ona yaz tatilini geçirdikleri kasabadaki arkadaşlarının yanında cesur adımlar attırıyor. Arkadaşlarıyla futbol maçı oynarken yeteneklerini keşfeden Abril diğer çocuklar tarafından takdir ediliyor; bu arada abisinin zayıf noktasını yakalayarak üzerindeki basıdan kurtulmaya çalışıyor. Derken Abril, takım halinde oynamanın tadını çıkarmak yerine bencillik yapan arkadaşlarına da başkaldırıyor.

Abril bir gün futbol oynadıkları arkadaşlarından birinden kasabanın eski bir hikâyesini dinliyor: Japler’in malikânesi…

Bir zamanların ünlü kalecisi Japler’in şimdilerde terk edilmiş gözüken malikânesinin önünde büyük bir futbol sahası vardır. Abril, ağabeyi Biel ve kasabadaki arkadaşları, başka kasabadaki arkadaşları ile Japler’in sahasında futbol oynamak üzere sözleşirler. Merak ve hayalperestliklerine yenik düşen çocuklar birden kendilerini malikânenin içinde bulurlar. Arkalarından sıra sıra kapıların kapandığı malikâne, çocuklar için adeta kendilerini sorguladıkları bir yolculuğa dönüşür. Çocuklar zekâları ve kalplerini kullanarak evden çıkmak zorundadırlar. Takım olarak hareket etmenin önemini anladıkları anda şifreyi çözmeye başlarlar…

Japler’in Sırrı, okurken çocukların iç dünyasını ve hayallerinin sınırsızlığını, büyürken insani değerleri tanıma ve anlam bulma sancılarını, iyiyi ve doğruyu görme becerilerini nasıl geliştirdiklerini gözler önüne seriyor. Oyunla başlayan bu kendilerini tanıma macerası onlara hayat boyu unutmayacakları bir deneyim yaşatacaktır.


KÜNYE: Japler’in Sırrı, Jordi Cervera, çev: Fatmagül Ezici, resimleyen: Berk Öztürk, Final Kültür Sanat Yayınları, Mart 2017, 200 sayfa.

DAHA FAZLA