Suudi kadınlardan 'erkek iktidarı' kanununa karşı kampanya

Suudi kadınlardan 'erkek iktidarı' kanununa karşı kampanya

Suudi kadınlar, 'erkek iktidarı' kanununa karşı kampanya başlattı.

Sosyal medyada, Suudi Arabistan'da erkeğin kadın üzerindeki iktidarı kanununun iptali talebiyle kampanya başlatıldı.

Kampanya 'Suudi kadınlar 192 sayılı kanunun iptalini talep ediyor' ve #IamMyOwnGuardian (Ben kendi kendimin vasisiyim) hashtag'leriyle yapılıyor.

Suudi Arabistan'da kanunen erkeğin kadın üzerinde iktidarı öngörülüyor. Kadın, erkekten daha yaşlı veya daha eğitimli olsa dahi erkeğin izni olmadan yurt dışına çıkamıyor, ev kiralayamıyor, dava açamıyor ve otomobil kullanamıyor. Sosyal medyayı kullanan Suudi gençlerinin büyük bir kısmı bu kanuna karşı çıkıyor. Geçtiğimiz aralık ayında, 21 yaş üstü kadının erkeğin iktidarına gerek duymayan ‘bağımsız şahsiyet' olarak tanınması talebini içeren dilekçeye yaklaşık 14 bin kişi imza attı. Birçok vatandaşa göre köleliği meşru yapan kanunların iptal edilmesi için 5 yıl önce başlatılan kampanyanın sonucu olan dilekçe, diğer tüm girişimler gibi devlet tarafından göz ardı edildi.

SOSYAL MEDYA KULLANICILARI KANUNU ELEŞTİRİYOR

Sputnik'in haberine göre, sosyal medya kullanıcıları, erkeğin kadın üzerindeki iktidarı kanununa gerekçe gösterilen sebeplerle alay ediyor.

Kampanyaya katılan Maha Abdullah, kanunun adilliğine kanıtların sıralandığı bir kitabın sayfasını paylaşarak şu yorumda bulundu: "Kızlar tartışmayı bırakın, işte yanıt: Kadın, hayat tecrübesi eksikliği nedeniyle erkeğin iktidarı altında bulunuyor".

Bu kanunun Suudi kadını ikinci sınıf vatandaş yaptığını yazan Amna, "Yani kadın olmak kendiliğinden günah ve biz bu günahın bedelini ödemeliyiz" dedi.

Şaca'a el-Dusri  adlı erkek kullanıcı ise kampanya katılımcılarının tüm çabalarının abes olduğunu, kraliyet kanunlarının kolay kolay değişmediği belirterek, "Bu kanun, kadının erkeğin kaburga kemiğinden yaratıldığı gerçeğine uygun" yorumunu yaptı. 

 

DAHA FAZLA