Suudi Arabistan Berlin Büyükelçisi'ni geri çağırdı

Suudi Arabistan Berlin Büyükelçisi'ni geri çağırdı

Suudi Arabistan, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in açıklamalarının ardından Berlin Büyükelçisi'ni geri çağırdı.

Suudi Arabistan, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in eski Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin istifası başta olmak üzere Riyad yönetiminin dış siyasetine ilişkin sert eleştirilerinin ardından Berlin Büyükelçisi'ni geri çağırdı.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'ya konuşan Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, "Suudi Arabistan, yanlış bilgilere dayanan bu gibi rastgele açıklamaların, terör ve aşırıcılıkla mücadelede ve bölgede istikrarın desteklenmesi konusunda güçlü bir müttefik sayılan dost Almanya hükümetini temsil etmediğini düşünüyor" ifadesini kullandı.

Yetkili, Riyad yönetiminin, "bu çirkin ve haksız açıklamalar" üzerine Berlin Büyükelçisini "istişare" amaçlı çağırma kararı aldığını ve bu bağlamda Almanya'nın Riyad Büyükelçisine de protesto notası verileceğini aktardı.

Hariri, 4 Kasım'da Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da, Lübnan Başbakanlığı görevinden istifa ettiğini açıklamıştı.

Lübnan Dışişleri ve Göçmenler Bakanı Gebran Bassil ile 16 Kasım'da Berlin'de bir araya gelen Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel, Suudi Arabistan'ın Hariri'nin istifasında sergilediği tutuma sert eleştirilerde bulunmuştu.