Suudi Arabistan 35 yıl sonra sinemaları tekrar açtı

Suudi Arabistan 35 yıl sonra sinemaları tekrar açtı

Sinema salonlarının yasak olduğu Suudi Arabistan Krallığı'nda 35 yıl sonra bir ilk yaşandı. Ülkede resmi törenle açılan sinema salonunda, Hollywood yapımı Kara Panter filminin galası yapıldı. Gösterime birçok hükümet yetkilisi, yabancı devletlerin çalışanları ve film endüstrisinden isimler katıldı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın "2030 Vizyonu” kapsamında sinema salonlarının tekrar açılması, Aralık ayında yasağın kalkacağının açıklanmasıyla birlikte duyurulmuştu.

Kadınlarla erkeklerin bir arada yer aldığı gösterimden önce bir açıklama yapan Kültür ve Enformasyon Bakanı Avad Alavvad, "Suudi Arabistan'ın dinamik bir ekonomi ve topluma dönüşümünde önemli bir an yaşanıyor” ifadesini kullandı.

80'Lİ YILLARDA KAPANMIŞTI

Katı muhafazakâr Vahabi İslam uygulamaları ile bilinen Suudi Arabistan'daki sinemalar 1980'li yılların başında kapatılmıştı.

'YATIRIM YAPMAK İÇİN EN İYİ YER

Diğer taraftan ABD'li şirket IMAX 3 yıl içinde Suudi Arabistan'da 20 adet sinema salonu açmaya hazırlanıyor.

CNBC'ye bir mülakat veren IMAX CEO'su Richard Gelfond birden fazla Suudi kentinde sinema salonları açmak için anlaşma imzalamaya yakın olduklarını belirtti.

Suudi Arabistan'ı "büyük yatırım potansiyeli olan önemli bir pazar" diye niteleyen Gelfond, "Suudi Arabistan yatırım yapmak ve yüksek çözünürlüklü ekran ve en ileri teknolojiyi kullanan lüks ve özgün sinema salonları ağımızı genişletmek için en iyi yer" ifadelerini kullandı.