Susam Sokağı'nın Afganistan versiyonu kadına saygıyı öğretiyor

Susam Sokağı'nın Afganistan versiyonu kadına saygıyı öğretiyor

Kadınların büyük bir baskı altında olduğu Afganistan'da Susam Sokağı'nın bir versiyonu olarak yayınlanan 'Baghch-e-Simsim' adlı program, cinsiyet eşitliği ve kadına saygı temalarını işliyor.

Afganistan'ın muhafazakar toplum yapısında yetişen kadınlara ilham kaynağı olması amacıyla geçtiğimiz yıl bir kadın karakteri programda tanıtan Susam Sokağı'nın Afganistan versiyonu 'Baghch-e-Simsim'de, şimdi de kadınlara saygı göstermenin önemini öğretecek olan bir erkek karakter katılıyor. 

Afganistan'ın iki resmi dilinde de adının anlamı "zeki" olan Zeerak, çalışmaktan ve öğrenmekten oldukça zevk alan 4 yaşında erkek bir çocuk. Zeerak, adının anlamı "parıltılı" olan ablası Zari'ye programda eşlik ediyor. 

Programı yayınlayan Tolo TV'nin genel müdürü Massood Sanjer, Zari'ye yönelik, ailelerden ve çocuklardan oldukça olumlu geri dönüşler aldıklarını açıkladı. Associated Press'e konuşan Sanjer, amaçlarının kız çocuklarının büyük bir kısmının okula gidemediği, kadınların okur-yazarlık oranının en düşük ülkeler arasında yer alan Afganistan'da cinsiyet eşitliğinin ve eğitimin önemini vurgulamak olduğunu belirtti.

Sanjer, programa yeni kataılan erkek karakter Zeerak'a ilişkin açıklamasında, "Afganistan gibi erkek egemenliğinin baskın olduğu bir ülkede, erkeklerin kadınlara saygı göstermesi için bazı dersler vermeniz gerekiyor. Bu yüzden programa kadınlara saygı duyan erkek bir karakter ekleyerek erkek kardeşlerine nasıl saygı duyuyorlarsa kadın kardeşlerine de aynı şekilde saygı duymak zorunda olduklarını Afgan halkına anlatmış oluyorsunuz" ifadelerini kullandı. 

Afganistan'da televizyonlar genellikle kentsel alanlarla sınırlanmışken 'Baghch-e-Simsim" aynı zamanda radyodan da yayınlandığı için ülkenin çoğu tarafından dinlenebiliyor. 

1996 yılında Taliban başa geldiğinde kadınları çalışma hayatından ve öğrenim görmekten alıkoymak olmuştu. "Bachgh-e-Simsim" yani Susam Sokağı'nın yapımcısı olan Ahmed Arubi, yeni karakterin mutlaka daha geniş kitlelere ulaşıp daha fazla dinleyicilerinin olacağı konusunda oldukça ümitli. Ayrıca bu programın diger ülkelerin de işine yarayacağını düşündüğünü belirtti.