Suruç'ta Soylu'nun hedef gösterdiği HDP adayı serbest bırakıldı

Suruç'ta Soylu'nun hedef gösterdiği HDP adayı serbest bırakıldı

Dört kişinin ölümüyle sonuçlanan olayın ardından gözaltına alınan HDP milletvekili adayı İsmail Kaplan'ın da aralarında bulunduğu 15 kişi serbest bırakıldı.

 

Suruç'ta AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ı tehdit ettikleri iddiasıyla İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından hedef gösterildikten sonra gözaltına alınan HDP Milletvekili Adayı İsmail Kaplan'ın aralarında olduğu 15 kişi serbest bırakıldı.

Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran'da AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın yakınları ve korumalarının işyerlerinde ve hastanede öldürdüğü esnaf Hacı Esvet Şenyaşar ve çocukları Adil ile Celal Şenyaşar kardeşler olayına dair soruşturmada 16 kişi gözaltına alınmıştı.

Olayda yaşamını yitiren Yıldız'ın ağabeyi Mehmet Şah Yıldız'ın cenaze töreninde konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun hedef göstermesi ile evleri basılarak gözaltına alınan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Adayı İsmail Kaplan, HDP Suruç İlçe Eşbaşkanı Rojda Binici, Mehmet Kaplan, Mehmet Polat, Halil Mevlüt Karataş, Salih Şahin, Fethi Yavuzel, Mehmet Türkmen, Mehmet Ali Gündüzalp, Salih Olcay, Abdulkadir Gündüzalp, Mahir Aydeniz, Mehmet Kip, Fırat Çakır, Ali Övür ve Mehmet Altun 13 günlük gözaltının ardından Urfa Adliyesi'ne çıkarıldı.

Adliyede savcıya sosyal medya paylaşımları ile HDP ve DBP'nin düzenlediği etkinlikler dolayısı ile ifade veren 13 kişiden 9'u serbest bırakılırken, partinin milletvekili adayı İsmail Kaplan'ın da aralarında olduğu 7 kişi, tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi.

ATTIĞI SLOGANLAR SORULDU

Serbest bırakılan ve sevk edilenlerden gözaltı gerekçesi olarak yansıtılan Suruç olayına dair tek cümlelik ifade dahi alınmazken, Kaplan'ın seçim çalışmalarında yaptığı konuşmalar ve atılan sloganların sorulduğu öğrenildi.

Mahkemeye sevk edilenlerden Mehmet Kip sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle "örgüt propagandası" iddiasıyla tutuklanırken Kaplan'ın da aralarında olduğu 6 kişi ise adli kontrol şartı konularak serbest bırakıldı. (MA)