Suriyeli 'muhalifler' Riyad'da toplandı

Suriyeli 'muhalifler' Riyad'da toplandı

Suriyeli silahlı 'muhalefet', Soçi'de gerçekleştirilen Suriye zirvesiyle eşzamanlı olarak Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da toplandı.

Suriye'de hükümet karşıtı silahlı 'muhalefetin' temsilcileri, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da toplandı. İki gün sürecek konferansa Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cübeyr ve Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura da katıldı. 

Toplantı öncesinde bir başka 'muhalif' organizasyon olan Müzakere Yüksek Komitesi'nin başkanı Riyad Hicab ve diğer bazı 'muhalif' liderlerin istifa etmesi nedeniyle konferansın ertelendiği iddia edilmişti. Konferansa söz konusu isimlerin çağrılmadığı belirtildi. 

Türkiye, Rusya ve İran'ın Rusya'nın Soçi kentinde düzenlediği Suriye zirvesiyle eşzamanlı olarak gerçekleştirilen konferansın açılışında konuşan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Cübeyr, ülkede süre giden savaş nedeniyle Suriye halkının "bitkin düştüğünü" belirterek, silahlandırdıkları cihatçı grupların oluşturduğu 'muhalefet'in "tarihi sorumluluğu" bulunduğunu söyledi. 

Cübeyr'in ardından konuşan BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura ise Suriye krizinin çözümü konusunda BM kararları doğrultusunda siyasi çözüme ulaşılması gerektiğini söyledi.