Suriye’de yeni bir parti kuruldu: SGP

Suriye’de yeni bir parti kuruldu: SGP

Kuzey Suriye'de Arap ve Kürtlerin ittifakı ile yeni bir siyasi parti kuruldu.

Suriye’nin kuzeyinde bulunan Rakka'da 800 delege ve 100 siyasi parti temsilcinin katılımıyla ‘Suriye Gelecek Partisi’ adıyla yeni bir parti kuruldu. Kuruluş kongresini gerçekleştiren SGP’nin Eş Başkanlığı'na Menbiçli Arap İbrahim Khaftan ve Cizre Kantonu Ekonomi Komitesi Eş Başkanı Kürt Hewrîn Xelef seçildi.

Basnews’te yer alan habere göre kuruluş kongresine PYD ve TEV-DEM'den yetkililer ile çok sayıda Arap, Süryani ve Kürt siyasi temsilcilerin katıldığı öğrenildi.

MECLİS SEÇİLDİ

Kongrede parti tüzük ve programının kabul edilmesi ardından seçimlere geçildi. Partinin Eş Başkanlıklarına İbrahim Qeftan ve Hewrîn Xelef seçilirken Kuzey Suriye'den temsilcilerin yer aldığı 81 kişilik bir meclis oluşturuldu. Parti meclisine 21 Cizre Bölgesi, 7 Deyr ez Zor'dan, 5 Tabqa'dan, 8 Kobanê-Grê Spî- Sîrîn bölgesinden, 7 Afrin'den 7 Menbiç'ten, 4 İdlib'den 5 Halep'den ve 4 Şehba bölgesinden temsilciler seçildi.

‘MERKEZİ OLMAYAN ÇOK RENKLİ SURİYE’

Parti kuruluş kongresi 'merkezi olmayan çok renkli demokratik Suriye' sloganı ile gerçekleştirildi. Parti programında 'ulusal birliğin güçlendirilmesi' birinci madde olarak yer alırken 'Kürt sorunu da dahil olmak üzere tüm ulusal sorunların uluslararası kanunlar çerçevesinde çözülmesi amaçlanır' maddesi dikkat çekti.

‘SURİYE’NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ SAVUNUR, BÖLÜCÜLÜĞÜ REDDEDER’

Programda ayrıca 'komşu ülkeler ile iyi ilişkiler esas alınır' maddesinin yanı sıra 'Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunur' 'bölücü tüm projeleri reddeder' ibareleri yer aldı.

ABD’DEN AÇIKLAMA: MEMNUNİYET VERİCİ

Öte yandan yeni kurulan partiye ilişkin ABD'den açıklama geldi. Günlük basın toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Suriye'nin geleceği için siyasi müzakere süreci öngören Birleşmiş Milletler kararına saygı duyan her partiyi memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Sözcü, "Suriye Gelecek Partisi, PYD'nin parçası mıdır?" sorusuna ise partinin çoklu bir etnik yapıdan oluştuğu yanıtını verdi.