Suriye’de cihatçılardan ele geçirilen bölgelerde uyuşturucu çıkıyor

Suriye’de cihatçılardan ele geçirilen bölgelerde uyuşturucu çıkıyor

Suriye’de cihatçı terör çetelerinden ele geçirilen bölgelerde uyuşturucu bulunuyor.

Suriye ordusunun uluslararası destekli cihatçı terör çetelerine yapılan operasyonlarda uyuşturucu bulundu.

Resmi Suriye Arap Haber Ajansı’nın (SANA) haberine göre Suriye’nin Hama kentinde güvenlik birimleri operasyon yapılan bölgelerde yaygın olarak kullanılan uyuşturucu ele geçirdi.

Hama İl Emniyet Müdürlüğünde bir kaynağın SANA’ya yaptığı açıklamalara göre, güvenlik birimleri Hama’nın Cibrin bölgesinde bir yuvaya düzenlenen baskında, 1000 adet cabtagon hapı ele geçirildi. Operasyonda uyuşturucu kuryeliği yapan bir şahısın da yakalandığı kaydedildi.

Kaynak şebeke üyelerinin tümünün yakalanması için soruşturmanın devam ettiğini bildirdi.

CAPTAGON

Captagonun sentetik bir uyuşturucu türü olduğu belirtiliyor. Önceleri Almanya’da yasal olarak üretilen bu madde 'suistimalin artması üzerine' daha sonra üretimi durdurulmuş.

Üretiminin durdurulması ile birlikte yasal olmayan yollardan, çeşitli ülkelerde kaçak olarak üretilmeye başlandığı belirtiliyor. Piyasaya captagon ticari adı ile sürülen ve etken madde olarak fenetylline içeren bu uyuşturucunun özellikle Arap ülkelerinde kullanımının yaygın olduğu kaydedildi.

Captagon’un IŞİD’li teröristlerin saldırıları öncesinde kullandığı ile gündeme gelmişti. Dünya Sağlık Örgütü, 1980'li yıllarda, daha önce depresyona, uykusuzluğa ve hiper aktif kişilerin sorunlarına çare bulmak amacıyla kullanılan bu ilacı yasaklamıştı. İlaç Türkiye'de uyuşturucu sınıfında değerlendiriliyor.

“Cihatçıların ilacı” olarak bilinen Captagonun, ağızdan alındığı gibi, etkisini artırmak için şırıngayla kana da nakledilebiliyor. Gizli bir şekilde üretilen bu ilaçların yasa dışı silah ve mühimmat satışlarında mübadele edildiği de iddia ediliyor.

2015’te basına yansıyan haberlerde, İçişleri Bakanlığı tarafından cihatçıların geçiş güzergahlarından olan Hatay'da düzenlenen 2 ayrı operasyonda, 10 milyon 926 bin adet captagon ele geçirildiği ortaya çıkmıştı.