Suriye’de ateşkes sağlandı

Suriye’de ateşkes sağlandı

Rusya ve Türkiye'nin 'garantörlüğünde' Suriye hükümeti ile 'muhalifler' arasında ateşkes anlaşmasının imzalandığı açıklandı.

Rusya, Türkiye ve Suriye'den yapılan açıklamalarda, Suriye hükümeti ile 'muhalifler' arasında ateşkes anlaşmasının imzalandığı açıklandı. 

Suriye ordusundan yapılan açıklamada ateşkesin 30 Aralık (bugün) saat 00.00'dan itibaren yürürlüğe gireceği belirtildi. Açıklamada, ateşkesin IŞİD ve El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi'ni (yeni adıyşa Fetih el-Şam) kapsamadığı vurgulandı. 

PUTİN: 3 BELGE İMZALANDI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ateşkes anlaşması kapsamında tarafların 3 belge imzaladığını belirterek, "İlk belge, Suriye topraklarında ateşkes sağlanmasıyla ilgili. İkinci belge, ateşkes rejiminin kontrolüyle ilgili önlemlere yönelik. Üçüncü belge ise Suriye'de çözüm için barış görüşmelerinin başlatılması hakkında bir bildiri" dedi.

Rusya, Türkiye ve İran'ın Suriye'de 'barışçıl çözümün' garantörü olacağını belirten Putin, Rusya Savunma Bakanlığı'nın önerisi üzerine Suriye'deki Rus askeri varlığının azaltılmasını kabul ettiğini söyledi.

ŞOYGU: İMZALAMAYAN TERÖR ÖRGÜTÜ KABUL EDİLECEK

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise yaptığı açıklamada "Rusya Savunma Bakanlığı, Devlet Başkanı Putin'in talimatı doğrultusunda ve Türkiye'nin arabuluculuğunda iki ay boyunca Suriyeli muhalif grupların liderleriyle görüştü. Görüşmelere en etkili 7 grubun liderleri katıldı. Bu gruplar, Suriye'nin orta ve kuzey bölgelerinin büyük bölümünü kontrol ediyor" ifadelerini kullandı.

Bu gruplardaki cihatçı sayısının 60 binden fazla olduğunu belirten Şoygu, anlaşmayı imzalamayan silahlı grupların terör örgütü kabul edileceğini kaydetti.

TÜRKİYE İLE RUSYA ARASINDA KIRMIZI HAT

Şoygu, açıklamasının devamında, "Savunma Bakanlığı, ateşkes anlaşmasının tüm koşullarının uygulanmasının ve anlaşmalarının denetiminin garantörü olan Türk tarafı ile işbirliğinin desteklenmesi amacıyla bugün itibarıyla kırmızı hat kurdu" ifadelerini kullandı. 

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise Türkiye'nin Suriye'de 'şiddetin son bulması için çabaladığı' iddia edilerek, "Bu çabalarımızın sonucunda, Suriye’de çatışan taraflar arasında, ülke genelinde 30 Aralık 2016 günü saat 00.00 itibariyle ateşkese gidilmesi hususunda bir mutabakata varılmıştır. Bu gelişmeyi memnuniyetle karşılıyoruz" denildi. 

Açıklamada ateşkese BM'nin 'terör örgütü' kabul ettiği grupların dahil olmadığı belirtilerek, "BM Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütü olarak kabul edilen gruplar bu mutabakatın dışındadır. Bu düzenlemeye Türkiye ve Rusya Federasyonu garantör sıfatıyla destek vermektedir. Taraflar, bu düzenlemeyle, hava saldırıları dahil, silahlı saldırıları durdurmayı, kontrolleri altındaki bölgeleri birbirleri aleyhine genişletmemeyi taahhüt etmişlerdir" denildi.