Suriye saldırısına dair yapılan ilk açıklamalar

Suriye saldırısına dair yapılan ilk açıklamalar

Kimyasal silah iddiaları ile birlikte sık sık tehdit edilen Suriye'ye ABD ve müttefikleri saldırdı. Saldırıların ardından, saldırıya katılan ve karşı olan ülkeler açıklama yaptı.

Emperyalistlerin hiçbir kanıt göstermeden yaptığı ortak Suriye saldırısına dair, saldırıya katılan ve karşı olan ülkelerden karşılıklı açıklamalar geldi.

İNGİLTERE: 4 UÇAĞIMIZ KATILDI

İngiltere Başbakanı Theresa May yaptığı açıklamda "Britanya silahlı kuvvetlerine Suriye rejiminin kimyasal silah kapasitesini azaltmak için saldırı emri verdim" dedi.

İngiliz Savunma Bakanlığı "Suriye'deki operasyonda şu anda 4 Tornado uçağımız katıldı." şeklinde açıklamada bulundu.

MACRON'DAN SALDIRI EMRİ

Fransa'dan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Fransa ordusuna Suriye'ye yönelik saldırılara katılma talimatı verdiği duyuruldu. Macron, "Suriye'de kimyasal silah kullanımının normalleşmesine müsamaha edemeyiz" açıklamasında bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suriye'de ABD ve İngiltere ile ortak gerçekleştirdikleri operasyonun, kimyasal tesislere yönelik olduğunu belirtti.

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Macron, geçen hafta Suriye'nin Duma kasabasına düzenlenen kimyasal saldırı ile "kırmızı çizginin aşıldığını" vurguladı. Kimyasal saldırının arkasında Suriye rejiminin olduğunu öne süren Macron, ABD ve İngiltere ile gerçekleştirdikleri saldırının Suriye rejiminin kimyasal silah üretim tesisleri ile sınırlandırıldığını ifade etti.

PENTAGON'DAN İLK AÇIKLAMA

Savunma Bakanı Mattis ve ABD Genelkurmay Başkanı Dunford, operasyonun tek seferlik bir saldırı olduğunu açıkladı. Hedeflenen noktanın ise vurulduğı kaydedildi. Operasyondan önce Rusya'ya herhangi bir bilgi verilmediği belirtildi.

Mattis "Geçtiğimiz yıl kimyasal silah saldırısına cevaben ABD olarak bu silahların kullanıldığı üssü hedef almıştık. Bugün de Trump harekete geçme kararını dünyaya duyurdu. ABD Fransa ve İngiltere olarak Suriye'nin kimyasal silah depolarını vurma kararı aldık. Bu harekat Suriye rejimine yöneliktir ve sivili can kaybı olmaması için çaba gösteriyoruz. Esad'a daha önceki müdahalemizde alması gereken dersi almamıştır. Kimyasal silahların kullanılmasının yasaklanması bağlamında ülkelere Esad rejimini kınama çağrısında bulunuyoruz." dedi.

ABD Genelkurmay Başkanı Dunford, ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye yönelik yürütülen ilk dalga saldırının sona erdiğini açıkladı.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Rusya'dan yapılan açıklamada "Rus savunma sisteminin koruduğu üslere füze gelmedi" denildi. 

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye'ye ABD, İngiltere ve Fransa'nın 100'den fazla seyir füzesi ve hava füzeleri attığını açıkladı. Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan demeçte, "ABD, İngiltere, Fransa, 100'den fazla seyir füzesi ve hava-yüzey füzesi ile Suriye’nin askeri ve sivil objelerini vurdu" ifadeleri yer aldı.Ayrıca Putin, "Saldırı, terörle mücadelede en ön safta mücadele veren egemen bir devlete yapılmıştır. En sert şekilde kınıyoruz" açıklaması yaptı.

'103 FÜZENİN 71'İ ENGELLENDİ'

Öte yandan açıklama yapan Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana Harekat Dairesi Başkanı Orgeneral Sergey Rudskoy: Suriye hava savunma sistemleri atılan 103 füzenin 71'ini engelledi." dedi.

'TERÖRİSTLER BAŞARISIZ OLUNCA MÜTTEFİKLER SALDIRIYA GEÇTİ'

Şam yönetiminin yaptığı açıklamada "Suriye'de üsler boşaltılmıştı. Sadece maddi hasar var" denildi. Öte yandan Suriye devlet medyası, Batı güçlerini saldırılarıyla ilgili soruşturmayı engellemeye çalışmakla suçladı.

Resmi Sana Haber Ajansı, adını açıklamayan bir yetkilinin "Teröristler başarısız olduğunda, ABD, Fransa ve İngiltere müdahale etti ve Suriye'ye karşı saldırıya girişti. Suriye'ye karşı Amerikan, Fransız ve İngiliz saldırısı başarısız olacak" dedi.

Sana, ayrıca füzelerin başkent Şam'ın kuzeydoğusundaki bir araştırma merkezini ve başkentin etrafındaki diğer bazı askeri tesisleri vurduğunu bildirdi.

Sana, Humus'taki askeri depoları hedef alan füzelerin düşürüldüğünü açıkladı.

İRAN: SALDIRININ BÖLGESEL SONUÇLARI OLACAK

İran, ABD, Fransa ve İngiltere'nin Suriye'ye karşı düzenlediği füze saldırısını kınadı ve "bölgesel sonuçları" olacağı uyarısında bulundu.

 AFP Haber Ajansı, İran Dışişleri Bakanı Behram Ghasemi'nin Telegram uygulamasındaki kanalında "ABD ve müttefiklerinin hizbir kanıtı yok ve Kimyasal Silahları Önleme Örgütü'nün bir tutum almasını bile beklemeden bu saldırıyı düzenlediler ve bölgesel sonuçlardan sorumlular" dedi.

AKP: VİCDANLARA TERCÜMAN OLAN SALDIRI

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise saldırının gönüllere tercüman olduğu söylendi. Bakanlık açıklamada, "Türkiye, 7 Nisan günü Duma’da çok sayıda sivilin ölmesine yol açan kimyasal silah saldırısına mukabil ABD, İngiltere ve Fransa'nın bu sabaha karşı Suriye rejimine karşı düzenlediği operasyonu yerinde bir tepki olarak görmektedir. Rejim tarafından gerçekleştirildiği yönünde güçlü şüphe bulunan Duma saldırısı karşısında tüm insanlığın vicdanına tercüman olan bu operasyonu memnuniyetle karşılıyoruz." ifadelerini kullandı. 

FHKC'DEN  SURİYE HALKIYLA DAYANIŞMA

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi, "Sözde insan hakları ve kanunlara saygılı devletler, egemen ve BM üyesi Suriye'ye saldırı ile sömürgeci emperyalist yüzlerini, terörizm ve gericilik lehine bir kez daha göstermiş oldu. Suriye halkı ve devleti ile dayanışmamızı teyit ediyoruz." açıklaması yaparak Suriye halkının yanında yer aldı.

ÇİN: BMGK KARARI OLMADAN ADIM ATILMASI DOĞRU DEĞİL

Bakanlık Sözcüsü Hua Chunying, başkent Pekin’de yaptığı açıklamada Suriye’ye gerçekleştirilen hava saldırısıyla ilgili olarak, Çin’in uluslararası ilişkilerde güç kullanımına kararlılıkla karşı çıktığını, tüm ülkelerin egemenlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini savunduğunu söyledi.

BMGK kararı olmadan atılan herhangi bir tek taraflı askeri adımın, BM Tüzüğü’ndeki ilkelerin ve uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiğini söyleyen Sözcü, bunun ayrıca Suriye meselesinin çözümünü daha da karmaşıklaştıracağını dile getirdi. Sözcü, "Çin, ilgili tarafları uluslararası hukuk çerçevesine dönmeye ve sorunları diyalog ve istişareyle çözmeye çağırıyor" dedi.

Çinli Sözcü, Suriye’de kimyasal saldırı gerçekleştirildiği iddialarıyla ilgili olarak da ülkesinin bu konuda kapsamlı, adil ve tarafsız bir soruşturma yürütülmesi gerektiğini düşündüğünü belirtti. Sözcü, bunun öncesinde tarafların erken bir hükme varmaması gerekliliğinin altını çizdi.

Çin’in Suriye meselesinde siyasi çözümü tek gerçekçi çıkış yolu olarak gördüğünü belirten Sözcü, tüm tarafların BM’nin arabuluculuk rolünü desteklemesi gerektiğini ifade etti.