Suriye: Gerilimi azaltma planına uyacağız

Suriye: Gerilimi azaltma planına uyacağız

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, gerilimi azaltma planına bağlı kalacaklarını açıkladı.

Suriye’nin başkenti Şam’da gazetecilere açıklamalarda bulunan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Rusya’nın önerisiyle hayata geçirilen ‘gerilimi azaltma planı’ hakkında değerlendirmelerde bulundu.

İsyancı grupların sözlerini yerine getirmesi halinde kendilerinin plana bağlı kalacağının altını çizen Muallim, Suriye hükümetinin, güvenli bölgelerin BM tarafından gözetilmesi fikrine de karşı olduğunu açıkladı. Ne BM ne de diğer ‘uluslararası güçlerin’ güvenliği azaltılmış bölgede rolü olacağını söyleyen Muallim, Rusya’nın ise askeri gözlemci olarak görev yapacağını belirtti.

Muallim, BM’nin Suriye krizinin çözümü için Rusya’yla uzlaşıya varması gerektiği sonucuna vardığını kaydetti. Muallim, Cenevre görüşmelerinin ilerleme sağlamadığını ve muhalefetle yerel ‘uzlaşma anlaşmalarının’ Cenevre görüşmelerine bir alternatif olduğunu da ifade etti.

‘BU AŞAMADA SURİYELİ KÜRTLERİN IŞİD’E KARŞI MÜCADELESİ MEŞRU’

Sputnik'in haberine Muallim ayrıca, “Bu aşamada Suriyeli Kürtlerin IŞİD’e karşı mücadelesi meşru” dedi. Muallim, Kürt grupların Suriye’nin bütünlüğünü koruma çerçevesi içerisinde olduğunu söyledi.

ÜRDÜNE UYARI

Bu arada Muallim, Ürdün güçlerinin Şam’la koordine olmadan Suriye’ye geçmeleri halinde bunu bir saldırganlık olarak değerlendireceklerini belirtti, Suriye’nin Ürdün’le karşı karşıya gelmek üzere olmadığını da ekledi.