Sürgün diş hekiminden zafer

Sürgün diş hekiminden zafer

Yaptığı bir açıklama dolayısıyla çalıştığı hastaneden sürgün edilen diş hekimi Tülün Çelik, Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Kurumu’na açtığı davayı kazandı.

Cumhuriyet'ten Sibel Bahçetepe’nin haberine göre; Okmeydanı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde çalışan Çelik, 2016 yılında Cumhuriyet gazetesinde yer alan “24 saatte 300 hastaya bakıyorlar” başlıklı habere verdiği demeç dolayısıyla önce kınama cezası aldı. Daha sonra yer değişikliği cezası alan Çelik, Esenler Bülent Doğanlar Diş Polikliniği’ne sürgün edildi.

Çelik bu olay üzerine Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Kurumu’na dava açtı. İstanbul 12. Daire Mahkemesi’nde görülen davada verilen kararda Çelik’in beyanı Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile korunan düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğuna karar verildi. Sağlık Emekçileri Sendikası avukatı Kamil Tekin Süzek ise “Müvekkilimin eski görev yerine dönmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

İstanbul Dişhekimleri Odası Yönetim Kurulu konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Hukuki sürecin sonucunda gerekçeli kararda belirtilen ‘düşünce ve ifade özgürlüğü’, ‘hizmetin kalitesine yönelik iyileştirici eleştiri’ tespitlerinin halk sağlığının gelişimi yönünden de olumlu olduğunun altını çiziyoruz. Meslek örgütleri beraberinde hukuka inancımızı yineliyor, meslektaşımız Tülün Çelik’in bir an evvel görevine iade edilmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.