Sur'da sabah baskınıyla suyu kesilen yurttaşlar direniyor: Anılarımızı bırakıp hiç bir yere gitmiyoruz

Sur'da sabah baskınıyla suyu kesilen yurttaşlar direniyor: Anılarımızı bırakıp hiç bir yere gitmiyoruz

Diyarbakır Sur'da evlerini yıkmak için kepçelerin mahallelere girmesi üzerine yurttaşlar yıkıma karşı direnişe geçti.

Diyarbakır Sur’da “kentsel dönüşümle” yıkımın hedefinde olan Alipaşa ve Lalebey mahallelerine sabah saatlerinde yeniden kepçeler girdi.

Yurttaşların mahalleyi terk etmesi için her iki mahallenin de suyu kesilirken, kepçelerle mahallelerin girişleri kazılmak istendi. Mahallelerini terk etmemekte kararlı olan Surluların tepkileri üzerine kazma işlemi sonlandırıldı.

Alipaşa’da yaşayan 70 yaşındaki Naşide Uyanık, “Burada olmazsam nefes alamam o yüzden bırakıp gitme niyetim de yok” diye duruma tepki gösterirken, Mevlut Dağtaş ise “Başımızı veririz Sur’u vermeyiz” ifadeleriyle karara karşı direneceklerini söyledi.

Dihaber’e konuşan Alipaşa Mahallesi’nde yaşayan 70 yaşındaki Naşide Uyanık, Sur’u terk etmeyeceğini belirterek şunları söyledi:

"Sur bizimdir, bu topraklar bizimdir, annemizin, babamızın topraklarıdır. Bize bırakılan bu mirası vermeyeceğiz. Burada olmazsam nefes alamam o yüzden bırakıp gitme niyetim de yok."

"KEPÇELERLE ÇOCUKLUK ANILARIMINI YIKMAK İSTİYORLAR"

Bir diğer mahalleli Mürvet Saylık ise şunları dile getirdi:

"Herkes bilsin ki Sur’u bırakıp gidenleri ve Sur’u yalnız bırakanları hiç kimse affetmeyecek. Çünkü Sur bütün insanları ve insanlığı bugüne kadar barındırdı. Şimdi sıra bizde. Kepçelerle çocukluk anılarımızı yıkmak istiyorlar. Hayvanları nasıl doğasından koparıp başka bir yere götüremezseniz, bizi de yurdumuzdan koparıp bir yere götüremezsiniz. Bizim gideceğimiz bir yerimiz yok. Sur’daki insanlar başka yerde yaşayamaz. Herkes bize destek olması lazım."

"YA BİZİ ÖLDÜRÜN YA DA SUR'DA KALALIM"

50 yıldır Sur’da yaşayan 68 yaşındaki Azize Akay da iki katlı evi olduğunu ve evine 24 bin TL değer biçildiğini gözleri dolarak anlatıyor. Akay şöyle konuştu:

"Ya bizi öldürün ya da bırakın Sur’da kalalım. Nereye gideceğiz? Memleketimizde göçebe mi yaşayalım? Nereye gidelim? Ne olursa olsun evimi vermeyeceğim, bir yere de gitmeyeceğim Sur’dayım gelin beni öldürün."

"BAŞIMIZA DA YIKSALAR SUR'U TERK ETMEYİZ"

Tüm hayatını Sur’da geçiren 25 yaşındaki Uğur Kaya da “Benim tarihimi benden alınıp başkasına vermesini istemiyorum” diyerek duruma tepki gösteriyor.

Kaya şu ifadeleri kullandı:

"Sur’un bütün derdini ve cefasını biz çekmişiz. Şimdi de bizi çıkartıyorlar. Anılarımızı bırakıp hiç bir yere gitmiyoruz. Başımıza da yıksalar gitmeyiz. Bizleri çıkartıp başkalarını getirip yerleştirilmesi ne kadar ahlaki, vicdani ve mantıklı olabilir."

"BAŞIMIZI VERİRİZ SUR'U VERMEYİZ"

1975 yılında Lice’nin Sîsê köyünden göç ederek Sur’a yerleşen Mevlut Dağtaş adlı yurttaş da zorla evlerinde çıkartılmaya çalışıldıklarını hatırlatarak, şunları söyledi:

"Onlarca yıldır aldığımız evlerimizden ne çıkmak istiyoruz ne de satmak istiyoruz. Babamı ve kardeşimi burada kaybettim ve toprağa vermişim nasıl çıkabilirim? Elektrik ve suyumuzu kesip bizi çıkartmak isteyenler hiç mi insanlıktan nasibini almamışlar. Bu yetkililerden hiç mi merhamet yok. Hepimizi canlı canlı yakıp öldürseler ancak böyle çıkarız buradan. Yoksa biz kendi rızamızla çıkmayız. Başımızı ve bedenimizi veririz ancak evlerimizi vermeyiz. Bizleri tankla topla öldürmesine razıyız ama buradan çıkmayız. Yetkilerini kullanıp zorla bizleri göç etmek istiyorlar."

DAHA FAZLA