Sözleşmeli öğretmenlere ’15 Temmuz’ dayatması

Sözleşmeli öğretmenlere ’15 Temmuz’ dayatması

Siirt’te sözleşmeli öğretmenlere 15 Temmuz’la ilgili seminerlere katılma baskısı uygulandığı öğrenildi.

Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından Türkiye’nin pek çok ilinde aday öğretmenlere “Türkiye'de Demokrasi Serüveni ve 15 Temmuz Süreci” konulu seminerler veriliyor. Sözleşmeli olan öğretmenlerin seminerlere baskıyla katılmak zorunda bırakıldıkları öğrenildi.

15 TEMMUZ’DAN SONRA İCAT EDİLDİ

Güvencesiz şartlarda çalışma şekli olan sözleşmeli öğretmenlik 15 Temmuz darbe girişiminin ardından AKP tarafından icat edilmişti.

652 sayılı‘Milli Eğitim Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’ye öncelikle, kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerde olmak üzere bakanlığın boş öğretmen norm kadrosu bulunan örgün ve yaygın eğitim kurumlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4’üncü maddesinin (b) fıkrası kapsamında sözleşmeli öğretmen istihdam edilebileceğine ilişkin ek madde eklenmişti.

Madde uyarınca atanan sözleşmeli öğretmenler dört yıl süreyle başka bir yere atanamıyor.

Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanlığı’nın birçok ilde 2 kez güvenlik soruşturmasından geçen sözleşmeli öğretmenlerin sözleşmelerini iptal etmeye başladığı ortaya çıkmıştı. İptal gerekçesi olarak ise “devletin güvenliğine karşı veya yüz kızartıcı suçlar” gösteriliyor.