Somalı aileler adalet talebiyle Meclis’te

Somalı aileler adalet talebiyle Meclis’te

Soma Katliamı’nda hayatını kaybeden madencilerin yakınları milletvekilleri ve ilgili komisyonlarla görüşmeler yapmak üzere Meclis’te.

Manisa’nın Soma ilçesindeki kömür madeninde ihmaller zinciri sonucu çıkan yangında hayatını kaybeden madencilerin aileleri haklarını aramak, davayla ilgili görüşmeler yapmak üzere Meclis’e gitti.

Adalet talebini iletmek ve 301 işçinin hayatını kaybettiği iş cinayetinin asıl sorumlularının ceza alması için görüşmeler yapmak üzere Sosyal Haklar Derneği (SHD) ile birlikte TBMM’ye giden Somalı aileler, Meclis binası önünde buluştu.

Daha sonra Meclis’e giren Somalı aileler, milletvekilleri ve ilgili komisyonların üyeleriyle görüşmeler gerçekleştiriyor.

Somalı ailelerin ziyaretine SHD Genel Başkanı Melda Onur, SHD Genel Sekreteri Avukat Can Atalay ve yine SHD’den deneyimli sendika uzmanı Kamil Kartal eşlik ediyor.

SOMA KATLİAMI VE DAVASI

13 Mayıs 2014’te Manisa'nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen kömür madeninde, saat 15.00 sıralarında başlayan ihmaller sonucu büyük bir yangın çıkmış, 420 metre derinlik ve 3.5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuştu. İşçilerin göz göre ölüme gönderildiği ortaya çıkan Türkiye tarihinin en büyük iş cinayetinde resmi rakamlara göre 301 madenci hayatını kaybetmiş, 162 işçi yaralanmıştı.

Katliama ilişkin görülen davada, tutuklu sanıklar Soma Kömür İşletmeleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Teknik Müdür İsmail Adalı, Teknik Nezaretçi Ertan Ersoy ve Emniyet Teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik ile vardiya amirleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık, "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor.

51 kişinin yargılandığı davada tutuksuz sanıkların "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapsi isteniyor. Davanın 20 Şubat’ta görülen son duruşmasında sanık avukatları, mahkemenin oluşturmuş olduğu bilirkişilerin görüşleri yeni dosyada yer aldığı gerekçesiyle bu değerlendirmelere karşı beyanda bulunmak istediklerini söyleyerek mahkemeden 3 aylık bir süre talep etmişti. Sanık avukatlarının talebini kabul eden mahkeme davayı 18 Nisan’a ertelemişti.