Soma’dan sonra Aladağ'da da adalet yok: Heyet değişti, tahliye geldi

Soma’dan sonra Aladağ'da da adalet yok: Heyet değişti, tahliye geldi

Aladağ davasına yeni atanan mahkeme heyeti 4 sanığın tahliye edilmesine karar verdi. Soma davasında benzer bir durumun yaşandığını hatırlatan avukat Can Atalay, “Yine bir heyet değişikliği sonrası tahliye kararı verilmesi kabul edilemez” dedi.

Tuğba Özer
Aladağ davasında dosyaya yeni atanan mahkeme heyeti yeni hazırlanan bilir kişi raporunu gerekçe göstererek 26 Şubat’ta görülecek 5. Duruşma öncesi verdiği ara karar ile 4 sanığın tahliye edilmesine karar verdi.

Aladağ’da bulunan Süleymancılar tarikatına ait Özel Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu’nda 29 Kasım 2016 günü çıkan yangında 11’i çocuk 12 kişi hayatını kaybetmişti. Davada, dernek ve yurt müdürünün de aralarında bulunduğu toplamda 7 kişi tutuklu bulunuyordu.Yurdun bağlı olduğu derneğin yönetim kurulu üyesi Ramazan Dede’nin tahliye edilmesinin ardından 4 sanık daha tahliye edildi.

Yurt yöneticisi Cumali Genç ve yurdun bağlı olduğu derneğin başkanı İsmail Uğur’un ise tutukluluk halleri devam ediyor.

’11 ÇOCUĞUN ÖLÜMÜNÜN KARŞILIĞI 15 AY MIDIR?’

Davayı yakından takip eden, Sosyal Haklar Derneği (SHD) Genel Sekreteri avukat Can Atalay, “Yeni bir heyet gelmiş dosyaya. Ve bu yeni heyet daha taraflara tebliğ edilmeyen, niteliğini bilmediğimiz, henüz itiraz edemediğimiz bir bilir kişi raporunu gerekçe göstererek 4 sorumlunun tahliyesine karar vermiş. Soma davasından sonra yine bir heyet değişikliği sonrası tahliye kararı verilmesi kabul edilemez. Bu kişiler aslında olayın üzerinden bir ay dahi geçmeden salıverilmişti. Fakat ailelerin ve Sosyal Haklar Derneği’nin ısrarlı takibi sonrası tekrar tutuklandılar. Fakat "11 çocuğun ölümünün karşılığı 15 ay mıdır?" diye sormak isteriz.

'ALADAĞ'DA ADALET, KAMUSAL LAİK EĞİTİM MÜCADELESİNİ İLERLETMEKLE MÜMKÜN OLABİLİR' 

Sadece düşüncesi nedeniyle bu kadar insan cezaevindeyken kaçak bir cemaat yurduna mecbur edilen 11 kız çocuğu ölüyor. Bunun karşılığı 15 ay mıdır? Asıl soru bu. Ancak Aladağ’da adaletin hukuki bir başlık olmaktan çok kamusal laik eğitimi kendi davası gören yurttaşların adalet için bir adım daha ileri atması ile mümkün kılınabileceğini biliyoruz” Şeklinde konuştu.

DAHA FAZLA