Soma'daki maden şirketine başvurudan önce 'izin garantisi' verilmiş!

Soma'daki maden şirketine başvurudan önce 'izin garantisi' verilmiş!

Soma Asaraltı Mahallesi'nde Eczacıbaşı grubu tarafından yapılacak sondajlı maden arama faaliyeti için Bölge Orman Müdürlüğü’nün araştırma yapmadan “taahhüt” verdiği ortaya çıkarken, Manisa Valiliği, 1. derece deprem bölgesi ve kentin içme suyunu karşılayan Sarıcalar Barajı’na yakın bölgedeki proje için ÇED süreci başlattı. 

Manisa'nın Soma ilçesinde bulunan Asaraltı Mahallesi mevkiinde Esan Eczacıbaşı Sanayi Ticaret A.Ş. tarafından sondajlı maden arama faaliyeti adım adım onaylanıyor. Manisa Valiliği, geçen ay kendisine sunulan karotlu sondajla maden arama faaliyeti projesi için 16 Şubat’ta Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) yönetmeliğine uygun bulduğunu açıkladı. Valiliğe sunulan proje, 1. derece deprem bölgesinde ve aynı zamanda ormanlık ve tarımsal alanı ile kentin su ihtiyacını karşılayan baraja yakın olması dikkat çekti. 

5 ADET SONDAJ KURULACAK "GEREKLİ GÖRÜLÜRSE" SAYI ARTIRILACAK

Dihaber'in aktardığına göre; projede ilk olarak 5 adet sondaj kurmayı planladığını belirten şirket, daha sonra gerekli görülmesi halinde bu sayının artacağını belirtti. Proje dosyasında "AR: 201400393 arama ve ER: 3316152 erişim nolu ruhsat alanında 5 adet sondaj yapılması planlanmaktadır. Faaliyet alanında 5 adet wireline karotlu (elmaslı) sondaj makinesi ile çalışılması planlanmaktadır. Gerekli görülürse bu sayı arttırılabilecektir" denildi.

DAHA BAŞVURU YAPILMADAN İZİNLER 'TAAHHÜT' EDİLDİ

Arama faaliyetinin yapılacağı alanın orman ve tarla mahiyetinde olduğu belirtilen proje dosyasında, şirket tarafından Orman Bölge Müdürlüğü'nden gerekli izinlerin alınacağı daha başvuru yapılmadan "taahhüt" edildi. Projede "Sondaj ile Maden Arama Projesi’nde 4 nolu sondaj tarla vasfında olup tarla arazileri için muvafakatname alınmadan, diğer sondajlar ise orman vasfında olup orman izni alınmadan sondaj faaliyetine başlanılmayacaktır. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nden gerekli izinlerin alınacağı 'taahhüt' edilmektedir" denildi.

ORMANLIK BÖLGELERDE YENİ YOLLAR AÇILACAK

Orman ve tarlalar ile dolu olan alanda ulaşım için "Sondaj yapılacak alana ulaşım mevcut ve ilave yapılacak yollar ile sağlanacaktır" denilen proje dosyasında, taşınması mümkün olmayan ağaçların ise kesileceği belirtildi. Şirket, "Taşınması için gerekli çalışmaların yapılmasının sağlanması, proje alanında yer alan ağaçların taşınmasının mümkün olmaması durumunda ise gerekçelerinin ayrıntılı olarak açıklanması ve kesim işleminin İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nün uygun görüşleri doğrultusunda gerçekleştirilecektir" dedi. 

Öte yandan dosyada sondaj faaliyetinden etkilenecek üç mahalle yer aldı. Mahallerin sondaj yapılacak bölgeye uzaklığının 1 ile 2 kilometre gibi yakın bir mesafede olması dikkat çekerken, Kaplanköy, Razlar ve Asaraltı mahallelerinin sondaj faaliyetinin yapılacağı bölgeye yakın olduğu belirtildi. 

SONDAJ POLİMERİ VE BENTONİT KULLANILACAK 

Projede ruhsat sahasının büyük bir bölümünün ve sondaj noktalarının içme, kullanma suyu ve sulama suyu temini amacıyla kullanılan Sarıcalar Barajı'nın yakınında yer alması dikkat çekerken, yönetmeliğe göre, bu alanların 3 bin metre uzağında yalnızca tehlikeli atık üretmeyen ve endüstriyel atıksu oluşturmayan sanayi kuruluşlarına izin veriliyor. Ancak, proje tanıtım dosyasında şirket, sondaj sırasında sirkülasyon sıvısı olarak su ve bentonit kullanılacağını, gerekirse sondaj katkı malzemesi olarak sıvı sondaj polimeri gibi kimyasalları kullanılacağını açıkça belirtmesine rağmen ÇED süreci başladı. 

Yine ruhsat sahası içerisinde birçok dere yatağı bulunması da dikkat çekiyor.

1. DERECE DEPREM BÖLGESİNDE YER ALIYOR

Öte yandan tanıtım dosyasında bölgenin deprem haritasına da yer verildi. Önemli fay hatlarının yer aldığı ve birinci derece deprem bölgesi olan Manisa'da yapılacak proje için "Faaliyet alanı, Manisa’nın tamamının da içinde olduğu 1. derece deprem bölgesinde yer almakta olup faaliyet alanı ve çevresini gösteren Deprem Haritası Ek-3’ de yer almaktadır" denildi.

YAPILAŞMA YASAĞI DIŞINDA AMA TARIM ALANI İÇİNDE!

Faaliyet alanının, onaylı çevre düzeni planlarında, mevcut özellikleri korunacak alan olarak tespit edilen ve yapılaşma yasağı getirilen alanlar dışında yer aldığı belirtilse de, tarım alanları sınırlarında yer aldığı ifade edildi. Dosyada, "Tarım alanları; tarımsal kalkınma alanları, sulanan, sulanması mümkün ve arazi kullanma kabiliyet sınıfları I, II, III ve IV olan alanlar, yağışa bağlı tarımda kullanılan I. ve II. sınıf ile özel mahsul plantasyon alanlarının tamamı, kapsamında yer almaktadır" denildi. 

YURTTAŞLARA HENÜZ BİLGİ VERİLMEDİ

Konu ile ilgili ulaşılan yöre halkı ise kendilerine durumla ilgili herhangi bir bilgilendirme yapılmadığını söyledi. 

DAHA FAZLA