Soma Madenci Ailelerine Ankara'da yine polis saldırdı!

Soma Madenci Ailelerine Ankara'da yine polis saldırdı!

"Adalet" talebiyle Soma'dan Ankara'ya yürüyen madenci ailelerine öğle saatlerinde HSK önünde bir polis saldırısı gerçekleşmişti. Akşam saatlerinde Madenci Anıtı önünde açıklama yapmak isteyen ailelere yine bir polis saldırısı gerçekleşti.

301 işçinin hayatını kaybettiği Soma maden katliamına ilişkin görülen dava 3 yılın ardından geçen hafta sona ermişti. 51 sanığın yargılandığı davada, şirket sahibinin de aralarında bulunduğu 37 sanık beraat ederken, 14 sanığa 6 ila 22 yıl arasında değişen cezalar verilmişti. Cezalarda ‘iyi hal indirimi’ uygulanmıştı.

Katliamda hayatını kaybeden madencilerin aileleri mahkeme kararının ardından Ankara’ya yürüme kararı almıştı. Mahkeme kararının ardından Soma’dan yola çıkan aileler sırayla Çanakkale, İstanbul, Kocaeli ve Zonguldak’ta adalet buluşmaları gerçekleştirmişti.

Somalı aileler bugün saat 12.00'de de Ankara'da HSK önünde açıklama yapacaktı. Ancak ailelerin aracı Eskişehir yolu girişinde polis tarafından durduruldu. Ailelerin aracı polis tarafından otogara yönlendirildi.

POLİS AİLELERE VE GAZETECİLERE SALDIRDI: GİDİN YOKSA SİZİ SÜPÜRÜRÜZ!

Otobüsle HSK’ye yakın bir noktaya gelen aileler, ellerinde kaybettikleri işçilerin fotoğrafları ve isimleri olan bir pankart açarak yürüyüşe geçmek istedi. Ancak polis, valilik izni olmadığı gerekçesiyle açıklama yapmalarına izin vermeyerek biber gazıyla ailelere ve gazetecilere saldırdı. Bu sırada bir polis amirinin “Otobüse binin gidin yoksa sizi süpürürüz” dediği öğrenildi.

Ankara Barosu avukatları ile HDP ve CHP milletvekillerinin de araya girmesiyle aileler HSK önünde açıklamalarını yaparak, dava sonucunu protesto etti:

Artı TV'nin aktardığı habere göre aileler açıklamasında şunları dile getirdi: 

“301 evladımızı öldürdüler, katili serbest bıraktılar. Adaletin kime işlediğini biz 4 yılın sonunda gördük. Hak arayan gözaltına alınıyor. 

15 Temmuzda ölenlerin her yerde resmi asılı bizim bir resmimize dayanamıyorlar. Bu 301 insan da bir ana evladı. Biz 11 Temmuzda gördük ki; Adalet göçük altında kalmıştır. Siz hiç bir zenginin göçük altında kaldığı, öldüğü haberini yaptınız mı? Ölenler hep gariban.”

MADENCİ ANITI ÖNÜNDE İKİNCİ SALDIRI

"Adalet" talep eden Somalı ailelerin Ankara’daki, Madenci Anıtı’nda yapacağı açıklamaya polis,Valilik kararını ve OHAL kararnamelerini gerekçe göstererek biber gazı ve plastik mermiyle saldırdı. 

Saldırı sırasında bir kişi gözaltına alındı.