Soma Katliamı davasında Alp Gürkan ilk kez ifade verdi

Soma Katliamı davasında Alp Gürkan ilk kez ifade verdi

Soma'da 301 işçinin hayatını kaybettiği katliama ilişkin hakkında açılan davada ilk kez ifade veren sanık Alp Gürkan, "Bu olayın herhangi bir maden kazası olduğuna emin değilim" dedi.

SOMA A.Ş. Patronu Alp Gürkan'ın yargılandığı davanın duruşması sona erdi. Bir sonraki duruşma 23 Ocak 2017 Akhisar'da görülecek.

İstanbul 18'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz sanıklar Alp Gürkan ve Mustafa Yiğit'in yanı sıra yaklaşık 50 madenci ailesi müşteki olarak katıldı. Müştekilerin yoklaması ve sanıkların kimlik tespitinin ardından sanık Alp Gürkan'ın savunmasına geçildi. Alp Gürkan sanık kürsüsüne çıktığı sırada mahkeme başkanına "Kulağım çok iyi duymuyor, o yüzden size bazı şeyleri tekrar ettirmek zorunda kalabilirim" dedi. Bunun üzerine müştekilerden Elmas Kaya ayağa kalkarak "İhtiyarladın mı?" diye bağırdı. Mahkeme başkanının uyarısı üzerine salondaki gerginlik son buldu.

Mahkeme heyetine yazılı savunma sunan Alp Gürkan, "Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum. Suçsuzum ve beraatimi istiyorum"dedi. Gürkan'ın avukatı Abdurrahman Gök söz alarak müvekkilinin duruşmalardan vareste tutulmasını istedi. Müştekilerden biri yine ayağa kalkarak "Niye onun ayrıcalığı mı var?" diye bağırdı.

Müşteki avukatları Alp Gürkan'ın yazılı ifadesini özetlemesini isteyerek buna göre kendisine soru soracaklarını belirttiler. Sanığın avukatı müştekilerin soru sorma hakları olmadığını, soru sorabilmeleri için katılan sıfatlarının bulunması gerektiğini söylese de mahkeme başkanı sanık Gürkan'a ifadesini özetlemesini söyledi.

Tekrar sanık kürsüsüne çıkan Alp Gürkan, "Ben 2013 yılı Aralık ayında yaşımın ilerlemesi nedeniyle yönetim kurulundan istifa ederek ayrıldım. Ondan sonraki süreçte işletmeyle bir ilgim kalmadı. Şirkette neler oldu, ne gelişmeler vardı bir bilgim yok. Oğlumun madencilikle bilgisi ve ilgisi olmadığından dolayı işletmeden ayrıldıktan sonra Ramazan Doğru'yu yönetim kuruluna aldım. Mevzuata, bütün kurallara uyulmuştur, dışına çıkılmamıştır. Bu şirket Türkiye'de ileri madencilikle ilgilenmiş, 7 Bin kişinin çalıştığı bir işletmedir. Bu olayın herhangi bir maden kazası olduğuna emin değilim. Bütün raporları takip ediyorum. Bilirkişilerin vermiş oldukları raporlar kurgudan ibaret. Ben hukukçu değilim, mühendisim" diye konuştu.

"301 KİŞİNİN KATİLİSİN"

Alp Gürkan ifade verdiği sırada madenci yakınları mahkeme salonunda, "301 kişinin katilisin, tarihe geçtin" diye bağırdı.

Duruşma Alp Gürkan'ın çapraz sorgusuyla devam ediyor.


Manisa'nın Soma ilçesinde 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden katliamına ilişkin davada, sanıklardan Soma Kömürleri A.Ş patronu Alp Gürkan ve Soma Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yiğit, İstanbul 18'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk kez talimatla ifade verecek.

Duruşma öncesi "Şehit Madenci Aileleri" adlı kitle, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önündeki meydanda toplanarak basın açıklaması yaptı. Sorumluların tutuklanmasını isteyen kitle bir süre slogan attıktan sonra duruşmayı izlemek üzere adliyeye girdi.

301 işçinin hayatını kaybettiği Soma'daki maden katliamna ilişkin Soma Kömür İşletmeleri AŞ yöneticileri ve sorumluları hakkında Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde dava açılmıştı. Bu davadan ayrı olarak Soma Kömür İşletmeleri AŞ'nin bağlı olduğu şirketin yönetim kurulu başkanı Alp Gürkan ve 4 yönetici hakkında, Soma Cumhuriyet Başsavcılığınca 16 Ekim 2016 tarihinde yeni bir iddianame hazırlanmıştı.

Şirketin yönetim kurulu başkanı Alp Gürkan, Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yiğit, Genel Müdür ve Teknik Müdür Yardımcısı Hayri Kebapçılar, İş Güvenliği Uzmanı Murat Bodur ile Acil Durum Yöneticisi Haluk Evinç'in "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmakla" suçlandıkları iddianame, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesince 22 Kasım 2016'da kabul edilmişti. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesince, sanıkların ikamet ettikleri illerdeki mahkemelere ifadelerinin alınması için talimat yazılmıştı.

Dosya kapsamında Alp Gürkan ve Mustafa Yiğit'in 26 Aralık 2016 İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Hayri Kebapçılar'ın 13 Aralık 2016'da İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Murat Bodur ve Haluk Evcin'in ise Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde, talimat duruşmalarında ifadelerinin alınacağı bildirilmişti.

(İHA)