Soma davasında 22. duruşma: Ailelerden adalet çığlığı

Soma davasında 22. duruşma: Ailelerden adalet çığlığı

301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma Katliamına ilişkin davanın 22. duruşması Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyor.

Foto: Arşiv

Soma’da 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin davanın 22. duruşması görülmeye devam ediyor. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde geçen hafta başlayan ve 24 Haziran seçimleri dolayısıyla bu haftaya ertelenen 22. duruşmada tutuksuz sanıklar savunma yaptı. Suçlamaları kabul etmeyen sanıklar beraatlerini istiyor.

Yaklaşık 3 yıldır devam eden 5'i tutuklu 51 sanıklı davada savcılık mütalaası vermiş, sanıklar son savunmalarına başlamıştı. Bugünkü duruşmada sanık ifadelerinin ardından avukatlarının beyanlarına geçilecek.

Ailelerin avukatları ise savcının sanıklar için istediği "bilinçli taksir" suçlamasına karşı çıkarak, ‘kasıtla suç işleme’ suçundan ten ceza verilmesini istiyor.

TEKNİK MÜDÜRÜN SAVUNMASI ALINDI

Bugün görülen duruşmada, Teknik Genel Müdür Yardımcısı Hayri Kebapçılar söz aldı. Özellikle proje yapımında görevli olduğuna ilişkin iddialara yanıt veren Kebapçılar, “Bilgi sahibi olmak yetki sahibi olmak değildir. Yönetime muhalefet edemezdim, ocağın işleyişi ile alakalı” dedi. Mahkeme Başkanı “Çalışma Bakanlığına vermiş olduğunuz beyanda ‘proje yaparım’ demişsiniz, ama İşletme Müdürü Akın Bey ‘Hayri Beyden gelir projelendirme’ dedi. Proje oluşumunda iki beyanda birbirini tutmuyor” dedi. 
Tek müdürün savunmasının ardından mahkemeye ara verildi.

DAVA SÜRECİ

13 Mayıs 2014’te 301 işçinin yaşamını yitirmesine ilişkin dava, Mart 2015’te mahkemenin iddianameyi kabul etmesiyle başladı. Aralarında Soma Patronu Can Gürkan’ın da bulunduğu 5’i tutuklu, 51 sanığın yargılandığı davada, Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan ise tutuksuz yargılanıyor.

HAZIR OLAN MÜTALAA 1 YIL SONRA AÇIKLANDI

Sanıklar daha önce olası kastla yargılanırken, davayı yürüten ve soruşturmaya hakim olan mahkeme heyeti 2 sene önce değişti. Mahkeme başkanlığına Afşin Elbistan B Termik Santralinin Çöllolar kömür sahasında yaşanan ve 11 işçinin yaşamını yitirdiği, 9 işçinin cenazelerinin ise halen toprak altında olduğu iş cinayeti davasında, sanıklara sadece para cezası veren Hakim Salih Pehlivanoğlu atandı. Aynı zamanda davanın savcısı da değişti. Yeni savcı aylar önce “Mütalaa açıklayacağım” demesine rağmen 1 sene 2 ay sonra, geçtiğimiz Mart ayında mütalaasını açıkladı.

SAVCI BÖYLE TANIMLADI: ‘ÖNGÖRÜLEBİLİR ANCAK İSTENMEYEN’

Savcı mütalaasında, ocaktaki sorunların patronlar tarafından bilindiğini, ölüm ve yaralamalarla madendeki sorunlar arasında illiyet (nedensellik) bağı olduğunu ifade etti. Madendeki sorunların çözümü için TKİ’ye projeler sunulduğunu ancak üretim maliyet nedeniyle bu projelerin uygulanmadığına dikkat çeken savcının mütalaasında şu noktalar öne çıktı: “En fazla işçinin çalıştığı ve yangın riskinin en yüksek olduğu S panosunun üretime uygun olmamasına rağmen işveren tarafından bu bölgede işçi çalıştırılmaya devam edilmiştir. Davanın başlangıcında, olay tarihinde resmi olarak görevde olmadığı için takipsizlik kararı verilen Alp Gürkan’ın, yangına sebep olan olaylar sırasında şirket yönetim kurulu başkanı olarak görev yaptığı gerekçesiyle sorumlu olduğu kanaatine varılmıştır.”

Dosyanın savcısı, mütalaasında ihmallere ve sorumluluklara dikkat çekmesine rağmen, meydana gelen olayı “Öngörülebilir ancak istenmeyen” şeklinde tanımladı.

‘SANIKLARIN KURTULMASININ YOLU YAPILIYOR’

Savcı, olayın ailelerin ve avukatların talebi olan olası kastla (Sanığın alacağı ceza ölen kişi sayısına çarpılır) değil, bilinçli taksirle (Ölen kişi sayısına bakılmaksızın verilen, üst sınırı 22.5 yıl olan ceza) meydana geldiğini değerlendirdiğini söyledi. Davada yaşanan bu gelişmeler avukatlar ve aileler tarafından, “Sanıkların kurtulmasının yolu yapıldı” şeklinde yorumlandı.

Davanın 22. duruşmasına geçen hafta başlandı. Geçen haftanın ilk gününde madenci ailelerinin avukatları söz aldı. Sanıkların savunmalarıyla devam eden dava için adalet talep eden aileler ve avukatlar, adil bir yargılama için kamuoyu baskısının etkili olduğunu belirterek herkesi ailelerin hak arama mücadelesine destek vermek için davaya çağırdı.

SANIKLAR...

Davada tutuklu olarak yargılanan isimler; Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik, Maden Mühendisi Ertan Ersoy.
Tutuksuz 45 sanığın isimleri ise şöyle: Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin patronu Alp Gürkan, Yönetim Kurulu Üyeleri Hayri Kebapçılar, Emniyet Teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik, Mustafa Yiğit, Murat Bodur, Haluk Sevinç, Maden Mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Yalçın Erdoğan, Harun Güneş, Fuat Ünal Aydın, Emniyet Teknikerleri Ergün Yılmaz, Coşkun Derici, Necati Karadeniz ve Harun Yılmaz, Erdem Cambaz, Serkan Kocaman, Soner Günay, Ümit Şahin, Nazmicem Nesemioğulları, Hüseyin Alkan, Adem Ormanoğlu, Burhan Karabaş, Sertaç Büyükgüney, Nimetullah Uğurlu, Efkan Kurt, Mehmet Bayri, Sertan Günay, Batuhan Ünlüyol, Ozan Sezer, Erdoğan Cinoğlu, Halil Sarı, Serhat Dinç, Saltuk Alp Demir, Uğur Karabulut, Serdar Günay, Mehmet Uçgun, Ömer Değirmenci, Fahri Pançar, Olcay Erşin, Mehmet Avcı, Halil Burhan, Hüseyin Ergin, Hilmi Karakoç, Mehmet Erez ve Caner Uysal.