Sol Haber'in kırptığı video bile kadına şiddetin kanıtı

Sol Haber'in kırptığı video bile kadına şiddetin kanıtı

Sol Haber Portalı'nın 9 Haziran günü şiddet gören kadınlara ilişkin kırparak yayınlandığı videonun kendisi ve kadınların beyanları şiddetin kanıtı niteliğinde.

TKP Kadın Bürosu bugün bir açıklamada bulunarak İzmir'de düzenlenen "Hayır Tutuklanamaz" etkinliğine Komünist Parti (KP) üyeleri tarafından yapılan saldırının ardından KP üyesi bazı erkeklerin Ankara’da, Çorlu'da ve Kadıköy’de TKP üyesi kadınlara küfürler ederek fiziki saldırılarda bulunduğunu açıkladı.

Açıklamanın ardından KP’nin yayın organı sol.org’da kadınların beyanlarını “kışkırtıcılık” olarak niteleyen bir haber ve video yayınlandı. Büyük bir çoğunluğu kesik görüntülerden oluşan videoda kadınlara atılan tekme ve yumruk kendi elleriyle ifşa edildi.

Haber olarak sunulan çarpıtma metninde saldıran gruptan Olgaç isimli bir şahsın beyanları da kadınlara uygulanan şiddeti gün yüzüne çıkardı.

Öncelikle kadınların uğradığı şiddeti ört bas etmek için hazırlanan habere bakalım:

Görüntülerin kesilerek yayınlandığı ve bir kadına ait ses ile dublaj kullanılan videoda “HTKP’li G. Nihal sokakta tur atmaktaydı. Kafede oturanlardan ateş alarak sigarasını yaktı. Saldırıya uğrayan TKP binasından bi süre önce çıkmış kalabalığın yakınında turladı. HTKP’li G. sokağın diğer başına yürüdü. Ve HTKP’li M. sahneye çıktı. Saldırıya uğrayan binalarına koşturmakta olan TKP’lilere bağırmaya başladı. Burada bağıran kadınları koruma altına alan görevlilerinin diğer arkadaşlarının tepkilerini yatıştırmaya çalıştığı görülüyor” ifadeleri kullanıyor. 

Sol’da yayınlanan haberde “Videoda, ortaya atılan darp iddialarının kışkırtma amaçlı olduğu anlaşılırken TKP üyelerinin G. ve M'yi sakinleştirip uzaklaştırmaya çalıştıkları görülüyor” denilerek şiddete uğradıklarını söyleyen kadınların ifadeleri “kışkırtıcılık” olarak lanse edilmeye çalışılıyor.

Şimdi ise dublajlı ve görüntüleri kesilmiş bir video yerine saldırıya uğradığını söyleyen G.’nin ve orada bulunan A.’nın beyanlarını dinleyelim.

G. yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

‘YUMRUK ATILDI’

M. ile buluşacaktık. Zaten elimde telefon var. M.’yi aradım sonra meyhanenin karşısında bir kafede oturan arkadaşlar masaya çağırdı.

Otururken tekrar M.’yi aradım neredesin? Diye.

Telefonda M. “Ulaş elini indir” diyordu. Ben de ses nereden geliyor diye bakındım ve buldum. M.’yi  tartaklıyorlardı. Ne yapıyorsunuz? Dedim.

Sonra bizi iteklemeye başladılar. Olgaç isimli şahıs saldırdı.Karşımızda 20-25 kişi vardı. Arka sıralarda D.A denen şahıs hedef göstererek geriden yükselip bana yumruk attı. Sonra kendimi kaybettim ve Olgaç ile Kenan’a tekme attım.

Sonra onların grubundan kadınlar geldi. Ve ben 1 saat sokakta ‘O bana vuran adamı buraya getirin’ dedim.

Saldırı anında orada olan TKP’li kadınlardan A. ise şunları anlattı:

“G. Memleket Meyhanesi’nin karşısındaki kafede arkadaşlarıyla oturuyordu. M. ile onun yanına gittik. Sokağa girdiğimizde G.’yi oturduğu masada görmemiştik. M. Küf kafenin oraya gitti. O ara ben G.’yi oturduğu masadan kalkıp otoparkın olduğu girişe giderken gördüm. Arkasından koştum. O esnada kalabalık KP’li grup M’nin üstüne yürüdü. Ben ve G. o tarafa koştuk. Onlar bizi sokaktan sürmeye çalıştı. Kalabalıktılar. Arkadan D.A. ismli erkek koşarak gelip hedef gözeterek yumruk attı.

Sonra o karmaşada küfürler ettiler. Yumruk atan çocuğu hemen geriye çektiler. Sonra onlar da bir kaç kadını gönderdiler.”

KADINLARA ATILAN TEKMEYİ VİDEOYLA İFŞA ETTİLER

Videonun devamında “G. bir tekme atıyor” denilen 1.07’inci saniyede bir erkeğin kadınların bulunduğu kısıma doğru tekme savurduğu görülüyor.

Videoda şiddetin ifşa edilmesi bununla da sınırlı değil. Olay anında orada olan ve videoda ifadeleri bulunan Olgaç isimli KP’li bir şahıs saldırıyı şu ifadelerle adeta ağzından kaçırıyor: 

“YUMRUĞU DAHA ÇOK BEN, AZ DA ONLAR YEDİ”

İşte o ifadeler:

“Arkadan gelen arkadaş üzerimizden aşarak yumruk atmaya çalıştı. Yumruğu daha çok ben yedim aslında…”