Sokağa çıkma yasağı ikinci yılında: 'Ne ev kaldı, ne sokak'

Sokağa çıkma yasağı ikinci yılında: 'Ne ev kaldı, ne sokak'

Sur'da devam eden sokağa çıkma yasağı ikinci yılına girdi.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 'güvenlik' gerekçesiyle başlatılan sokağa çıkma yasağı ikinci yılına girdi. Altı mahallede 2 Aralık 2015 tarihinde ilan edilen yasak Hasırlı, Cemal Yılmaz, Savaş ve Fatihpaşa Mahallelerinde devam ediyor.

BBC Türkçe'den Hatice Kamer'in haberine göre; TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu üyeleri, hazırladıkları iki yıllık Sur raporunda belli aralıklarla çekilmiş uydu görüntülerine de yer verdi.

Basın açıklamasını okuyan Mimar Herdem Doğrul, Sur halkının zorla yerinden edilmesinin önüne geçemedikleri için raporun bir özeleştiri gibi ele alınmasını istediklerini söyledi.

Doğrul, 11 Temmuz 2017 uydu görüntülerinden alınan bilgilere göre altı mahallede 75.3 hektarlık alanın 46.3 hektarlık bölümün yıkıldığını aktardı.

Rapora göre Cevatpaşa, Savaş, Hasırlı, Cemal Yılmaz, Fatihpaşa ve Dabanoğlu Mahalllerinde aralarında Tescilli 87 yapı ve tescile değer 247 yapının da olduğu 3 bin 569 yapı yıkılmış.

Sur'da asıl yıkımın 9 Mart 2016 tarihinden sonra başladığını söyleyen Herdem Doğrul, şöyle konuştu:

"Yasaktan sonra 10 Mayıs 2016 uydu görüntülerine göre 75.3 hektarlık alanda 10.2 hektarlık bir bölümde yıkım olduğu görülüyor. Ama aradan geçen 16 ayda bu oran 46.3'e yükseliyor. Yani Sur'da yaşanan tahribatın esas kaynağı çatışmanın bitmesinden sonra yürütülen yıkım çalışmasıdır. Geldiğimiz noktada Sur'un yüzde 72'si yıkılmış, alanda tescilli yapılarla beraber hiçbir şey kalmamış durumda."

Her altı mahallede 22 bin 323 kişinin yerinden edildiğini belirten Doğrul, "UNESCO'ya kurtarıcı gözle bakmak büyük yanılgı" dedi.

4 Ocak 2017'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın gerçekleştirdiği resmi temel atma töreniyle Hasırlı Mahallesi'nde yeni yapılar inşa edilmeye başlandı. Diyarbakır Mimarlar Odası, inşa projesinin Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun onayına sunulmadığını belirtti.

Birçok Sur sakini ise, geri dönme umutlarını tamamen kaybettiklerini aktardı. Sur sakinlerinden Mekiye Demir, "Ne ev kaldı, ne sokak, neden o yasak hala devam ediyor, anlamıyorum" diye konuştu, evleri yıkıldığından beri de Sur'a gitmediğini ekledi.