Skandal: Özel araçlarla korunması gereken yakıcı kanserojen maddeler açık şekilde limanda bekletiliyor!

Skandal: Özel araçlarla korunması gereken yakıcı kanserojen maddeler açık şekilde limanda bekletiliyor!

Kanserojen madde içeren ve özel koruma tedbirleriyle taşınması gereken yakıcı kimyasallar açık bir şekilde limanda bekletiliyor. İçme suyuna karışan bu ağır maddeler, Türkiye ortalamasının 6 katı fazla kanser vakalarının yaşandığı Trabzon’da ölüm saçıyor. Skandalı İleri’ye anlatan CHP’li Pekşen aldıkları ihbarlar üzerine geldikleri bölgenin ağır koktuğunu ve insan vücudunu yakıcı özellikte olan maddelerin yaklaşılmayacak durumda olduğunu söyledi.

Meryem Yıldırım / @meryem_yildrim

Trabzon’da kanserojen madde içeren ve özel koruma araçlarıyla tahliye edilmesi gereken çinko madeni açık bir şekilde halk sağlığı hiçe sayılarak limanda bekletiliyor. Hayati risk taşıyan yakıcı madde, su ve hava geçirmez kalın katmanlı araç ve ambalajlarla sevk edilmesi gerekirken, açık bir şekilde şehrin ortasında tutuluyor.

SİYANÜRLE BİRLİKTE DEPOLANIYOR!

Limanda açık alanda içerisindeki siyanürle birlikte depolanan çinko madeni doğrudan denizin içerisine bırakılıyor. Türkiye ortalamasının 6 katı kanser hastasının bulunduğu Trabzon’da söz konusu ağır kimyasalların bu şekilde çevreye salınması ise toplum sağlığına verilen değeri gözler önüne seriyor.

BELEDİYE, ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜ, VALİLİK: HEPSİ GÖRMEZDEN GELİYOR!

Skandalı İleri Haber’e anlatan CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Trabzon Çevre İl Müdürlüğü ve Valilik’in durumdan haberdar olmalarına rağmen, yıllardır insan hayatına kasteden bu çevre felaketini izlediğini söyledi.. “Görmezden geliyorlar” diyen CHP’li Pekşen, Trabzon’da hastanelerde dehşet oranlarında kanser vakası olduğunu bildirdi.

‘BUGÜNE KADAR ÇERNOBİL DİYE BİZİ ALDATTILAR’

“Bugüne kadar Çernobil diye bizi aldattılar ama ana nedenler bu bölgede tarım kimyasallarının suya karıştırılması ve bu tür maddelerin özel taşınma gerektiren koşullarına uyulmaması” diyen Pekşen, kentte halk sağlığını tehdit eden skandalı şöyle anlattı:

SUYLA HAVAYLA TEMAS ETMEDEN, ÇELİK VARİLLERLE KORUNMASI LAZIM

 “Çinko madeni suyla havayla temas etmemesi gerekiyor. Mutlaka ciddi, 60 cm kalınlığında sızdırmazlık standardında bir duvarın içerisine alınması gerekiyor ve etrafının çelik varillerle kapatılması gerekiyor. Bunlarla sevk edilmesi gereken bir maden, açıkta, kamyon lastiklerini altında, üzerine yağmur yağarak, doğrudan deniz suyuna karışıyor.”

AĞIR KİMYASALLAR ÖYLECE BIRAKILIYOR!

“Cıva, arsenik, her türlü ağır metal içeren, insan hayatını tehlikeye atan, kanserojen içeren, yakıcı metaller limana serilmiş. İnsanların hayatlarına kastediyorlar!”

150 METRE YANINDAKİ SAHİL GÜVENLİK İZLİYOR

Madenin 150 metre yanında Sahil Güvenlik olduğunu paylaşan Pekşen “Sahil Güvenlik’in yanında deniz pislik içerisinde, çöp dolu. Burnunun dibinde insan hayatını tehlikeye atan kimyasallar var ve maalesef, görmüyorlar” ifadeleriyle tepki gösterdi.

İHBARLAR BAŞLADI

Pekşen, “Buna ilişkin ilk defa ihbarlar gelmeye başladı. Ciddiye aldık geldik yerinde gördük” dedi.

İNSAN VÜCUDUNU YAKAN AĞIR METALLER

Bölgede ağır bir koku olduğunu aktaran Pekşen, “Yanına insanların yaklaşmaması, temas etmemesi gerekiyor. İnsan vücudunu, derisini yakan, ağır metaller grubu buradakiler” dedi.

DAHA FAZLA