Skandal 'İkinci eş bulma’ sitesi kapatıldı

Skandal 'İkinci eş bulma’ sitesi kapatıldı

Türkiye’de açılan ‘ikinci eş bulma’ sitesi "evlilikci.com" hakkında anayasanın eşitlik ve laiklik ilkelerine aykırı olduğu gerekçesiyle kapatılması talebiyle yapılan başvuru kabul edildi.

Tuğba Özer

İngiltere ve Endonezya’da faaliyet gösteren ve büyük tartışmalara da neden olan 'ikinci eş bulma sitesi' Türkiye'de de açıldı. İlerici Kadınlar Meclisi adına Av. Yelda Koçak söz konusu gerici evlilikci.com isimli sitenin kapatılması için başvuruda bulundu.

Başvuru dilekçesinde Türk Medeni Kanunuyla getirilen tek eşlilik esası hatırlatılarak “Aynı anda iki kişiyle evli olamak kadın erkek farketmeksizin herkes için yasaktır. Bu bağlamda ikinci eş bulma amacıyla yapılan her türlü faaliyet de kanuna aykırıdır” denildi.

'ÜLKEMİZDE KADINLAR RIZALARI DIŞINDA EVLENDİRİLİRKEN...'

“Kaldı ki ülkemizde sıklıkla kadın ve çocukların rızaları dışında çeşitli gelenek, görenekler bahane gösterilerek kuma berdel ve benzeri isimlerle evlendirilmeleri üzücü bir gerçekliktir” denilen dilekçede ikinci bir evliliğin anayasanın eşitlik ve laiklik ilkelerine aykırı olduğu hatırlatıldı:

'EŞİTLİK VE LAİKLİK İLKESİNE AYKIRI'

“Yasadışı bir iş için (ikinci eş) faaliyet gösteren bu sitenin hakkımıza kısmında yer aldığının aksine kültürümüzde ‘ikinci eş’ diye bir şey yoktur. İkinci eş medeni kanunun kabulü ile yaklaşık 100 yıl önce geride bırakılmış, kadın ve erkek eşitliğine aykırı bir uygulamadır. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kuruluşuna müteakip çıkartılan kanunlar eşliğinde eşitlik ilkesi gereği terk edilen bu tarz uygulamaların yasak olmasına rağmen uygulamada fiili durum yaratılarak yeniden uygulamaya sokulmaya çalışılması Anayasal ilkeler olan eşitlik ve laiklik ilkesine aykırıdır”

SİTE ERİŞİME KAPATILDI

Söz konusu gerekçeler nedeniyle siteye erişim engeli getirilmesi talep edildi. Yapılan başvurunun kabul edilmesiyle birlikte Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından siteye erişime kapatıldı. 

Sitenin girişinde yer alan “hakkımızda” kısmında şöyle deniliyordu:
“Türkiye'nin ilk dünyanın üçüncü (İngiltere ve Endonezya'dan sonra); ikinci eş bulma sitesine hoşgeldiniz... Tüm semavi dinlerin izin verdiği ve ülkemiz kültürüne uygun ikinci eş kurumu bazı sorunların çözümüdür; yoksulluk, yalnızlık ve fuhuş gibi... Amacımız insanımızın bu konuda en doğru tercihi yapmasına yardımcı olmaktır."

Sitede ise şu skandal ifadeler yer alıyordu:
“-Eşiyle tüm münasebeti bitmesine rağmen çeşitli sebeplerle ayrılamayan beyler.
-Evlenmek istemeyen (çesitli sebeplerle) aynı zamanda günah işlemek de istemeyen hanımefendiler.
-Evlenecek biriyle karşılaşamamış hanımefendiler.
-Çaresiz bir dönem geçirip, (Allah cc korusun) fuhuş ve benzeri yollara sapabilecek hanımefendiler.

DAHA FAZLA