SİYAD'dan Sony Pictures'a açık mektup

SİYAD'dan Sony Pictures'a açık mektup

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Yönetim Kurulu, vizyona giren Blade Runner 2049 filminde Sony Pictures tarafından Türkiye sinemalarına özel olarak bazı sahnelere uygulanan sansüre tepki gösterdi.

Vizyona giren "Blade Runner 2049" filminin Türkiye yayınının Sony Pictures tarafından sansürlenmesi üzerine Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) bir açık mektup kaleme alarak uygulanan sahne kesintilerine tepki verdi. Mektupta, söz konusu filmin Türkiye piyasası için otosansür uygulanmasının Türkiye'deki sinema izleyicilerine hakaret olduğu vurgulanarak, "Bu konuda derhal özür dilenmesini ve mevcut durumun en kısa sürede düzeltilmesini, geçmişte de yaşanmış olabileceği kuşkusu yaratan benzer durumların bir daha tekrarlanmamasını talep ediyoruz." ifadeleri kullanıldı. 

SİYAD tarafından Türkçe ve İngilizce olarak kaleme alınan mektup şu şekilde:

"Blade Runner 2049’u Türkiye Piyasası için Otosansürlemek Türkiye’deki Sinema İzleyicilerine Hakarettir

Türkiye’ye Blade Runner 2049’ın oto-sansürlü bir versiyonunu sunmanızı infialle karşılıyor ve de bunu “yerel kültüre saygı” olarak meşrulaştırma çabanızdan derin rahatsızlık duyuyoruz. Kendini “yerel bir kültür” için neyin uygun olup neyin uygun olmadığına karar verme yetkisinde görüp bunu sözkonusu “kültüre” empoze etmek, o “kültüre” yapılabilecek en büyük saygısızlıkların başında gelir. Türkiye halkının ve özelde Türkiye’deki sinema izleyicilerinin her çeşit çıplaklık görüntüsünden rahatsızlık duyacaklarını varsaymak Türkiye halkına ve Türkiye’deki sinema izleyicilerine hakaret niteliği taşımaktadır.

Türkiye’de filmlerin sansürlenmesinden muzdarip olduğumuz bir gerçek olsa da (bizler ulusal sansüre de karşıyız); sizin pozisyonunuz şu ana dek maruz kaldığımız ulusal sansürden bile daha gülünç biçimde darlaştırıcı bir pozisyon.

Bu konuda derhal özür dilenmesini ve mevcut durumun en kısa sürede düzeltilmesini, geçmişte de yaşanmış olabileceği kuşkusu yaratan benzer durumların bir daha tekrarlanmamasını talep ediyoruz.

Saygılarımızla

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Yönetim Kurulu

* SİYAD, Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonı (FIPRESCI) üyesidir

 

Open Letter to Sony Pictures from Turkey’s Film Critics Association:

Self-Censoring Blade Runner 2049 for the Turkish Market is an Insult to Movie-goers in Turkey

We are outraged by your supplying a self-censored version of Blade Runner 2049 to Turkey and deeply offended by the attempt to legitimize it on the ground that it was done “to be respectful of local culture.” Seeing oneself as an authority to decide what is appropriate and what is not appropriate for a “local culture” and imposing your view on that “culture” is one of the greatest shows of disrespect for that “culture”. It is an insult to the people of Turkey and specificaly to movie-goers in Turkey to assume them to be disturbed by any sign of nudity whatsoever.

While it is a fact that Turkey suffers from film censorship of its own (and we are opposed to national censorship as well); your position has been even more ludicrously narrow than the national film censorship we had to endure so far.

We demand an immediate apology and a rectification of the situation as soon as possible, as well as a non-repetition of similar situations, which one suspects may have happened in the past as well, in the future.

Regards

The Executive Board of SİYAD (Association of Film Critics of Turkey) *

* SİYAD is a member of FIPRESCI, International Federation of Film Critics"

DAHA FAZLA