Şişecam'daki grev 'milli güvenliği bozucu nitelikte' denilerek iki ay ertelendi

Şişecam'daki grev 'milli güvenliği bozucu nitelikte' denilerek iki ay ertelendi

Şişecam’da örgütlü Kristal İş ile işveren arasında yürütülen toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine işçilerin aldığı 24 Mayıs’ta greve gitme kararı "milli güvenliği bozucu nitelikte" denilerek iki ay ertelendi.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (Türk İş) bağlı Kristal İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Şişecam ve bağlı ortaklıkları Trakya Cam ve Anadolu Cam fabrikası ile işveren arasında yürütülen Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine alınan grev kararı iki ay süreyle ertelendi.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Bakanlar Kurulu kararıyla, Kristal-İş Sendikası tarafından Trakya Cam AŞ, Paşabahçe Cam AŞ, Anadolu Cam Elyaf AŞ, Anadolu Cam Yenişehir AŞ, Trakya Yenişehir Cam AŞ ve Şişecam Otomotiv AŞ ile bunlara bağlı işyerlerinde aldığı grev kararı, "milli güvenliği bozucu nitelikte" denilerek 60 gün süreyle ertelendi.

TGS: GREV ANAYASAL HAKTIR, ERTELENEMEZ

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS); cam işçilerinin 24 Mayıs’ta 9 fabrika ve işyerinde başlatacağı grevin Bakanlar Kurulu kararı ile yasaklanmasına tepki gösterdi.

TGS’nin açıklaması şöyle:

"Alın terinin karşılığını isteyen cam işçilerinin grevinin ertelemesi Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına aykırıdır.

Kardeş sendikamız Kristal-İş’in toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine aldığı grev kararı Bakanlar Kurulu tarafından “Milli Güvenliği Bozucu nitelikte görüldüğü”nden 60 gün süreyle ertelendi. Bu tutum işçi sınıfının anayasa ile güvence altına alınmış grev hakkının gaspı anlamına gelmektedir.

Cam işçilerinin yapacağı grevin “milli güvenliğe” nasıl bir tehdit olduğunun kamuoyuna açıklanması gerekmektedir. Bu açıklama yapılimıyorsa hükümetin derdinin milli güvenlik değil patronların çıkarları olduğu anlaşılacaktır.

İşçi sınıfının en önemli mücadele aracı olan grev hakkının korunması gerekirken, hükümetler tarafından yasaklanması, ertelenmesi kabul edilemez.

Türkiye Gazeteciler Sendikası hakkını arayan, alın terinin karşılığı isteyen cam işçilerinin ve kardeş sendikamız Kristal-İş’in yanında olacak, haklı mücadelelerinde sonuna kadar dayanışma gösterecektir."