Şirvan Katliamı davasında mahkeme AKP'lilerin 'doğal afet' söylemlerine sarıldı

Şirvan Katliamı davasında mahkeme AKP'lilerin 'doğal afet' söylemlerine sarıldı

Şirvan'da 16 işçinin hayatını kaybettiği maden katliamının ilk duruşmasında yedi tutuklu "doğal afet" gerekçesiyle tahliye edildi.

Siirt’in Şirvan ilçesinde Ciner Holding’e ait maden ocağında göçük sonucunda 16 kişinin hayatını kaybettiği katliama ilişkin davada sanıklar ‘doğal afet’ diyerek tahliye istedi. Mahkeme tutuklu yedi sanığın da tahliyesine karar verdi. Dava 30 Kasım’a ertelendi.

Alınteri.org'un haberine göre; Ciner Holding’e bağlı Park Elektrik Şirketine ait Şirvan/Madenköy’de bulunan açık maden işletme sahasında 17 Kasım’da meydana gelen göçükte 16 işçi toprak altında kalmıştı.

Hiçbir denetim ve kontrolün yapılmadığı, maden sahasında derin çatlaklar olduğunun aylar öncesinden bilindiği, katliamdan 2 ay önce yaşanan bir göçükten sonra gerekli önlemler alınmadan işe başlandığı, hatta sahanın düzenlenmesi ve üretime hızla açılması için dinamit patlatıldığı, bunun riski artıracak çatlaklar oluşturduğu, bölgenin afetlere açık bir bölge olduğu şeklindeki raporlara rağmen mahkeme, ilk duruşmada tutuklu tüm sanıkları siyasi iktidarın “doğal afet” söylemlerine sarılarak tahliye etti.

MADENCİ AİLELERİ İSYAN ETTİ
 
Kimlik tespitlerinin yapılmasıyla başlayan duruşmada ilk sözü alan Park Elektrik Açık İşletme Müdürü Mehmet Oğuz, daha önce AKP'lilerin sık sık ifade ettiği, “kader”, “fıtrat” “doğal afet” söylemilerini duruşmada tekrarladı. “Maden sahasında çatlak yoktu” diyen Oğuz’un ifadeleri sırasında yakınlarını kaybeden ailelerden fenalık geçirenler oldu.

Oğuz, “Olay günü yağan yağışlar nedeniyle bir doğal afet yaşandı. Olaydan önce herhangi bir çatlak yoktu. Dolayısıyla öngöremediğimiz bir olay” şeklinde kendini savunmaya çalıştı. Tahliyesini isteyen Oğuz’un savunması sırasında, ailelerin bulunduğu sıralardan tepkiler yükseldi. Oğlunu kaybeden bir baba, “Yalan söylüyorsun. İki ay önce biz gittik orada çatlak vardı” dedi. Gözyaşları içerisinde tepki gösteren baba fenalık geçirerek yere düştü. Baba salondan çıkarılarak hastaneye götürüldü.
 
Sanıklar ve avukatları “doğal afet” savunması yaparken, yeniden bilirkişi raporu hazırlanmasını talep etti. Şirket yetkilileri herhangi bir çatlak olmadığını öne sürerek tahliyelerini istedi. Sanıklar tahliye edildi.

BARONUN MÜDAHİLLİK BAŞVURUSU REDDEDİLDİ
 
Siirt Barosu da duruşmada müdahillik talebinde bulundu. Mahkeme heyeti bu talebi “suçtan doğrudan zarar görmedikleri” gerekçesiyle kabul etmedi.