Sıra Bodrum Kalesi'nde: 'Doğal yapısı tahrip edilecek'

Sıra Bodrum Kalesi'nde: 'Doğal yapısı tahrip edilecek'

Bodrum Kalesi’nde restorasyon çalışmaları başlatıldı. 18 ayda tamamlanması planlanan restorasyon çalışmalarında kale içinde eklenti olarak nitelendirilen yapıların yıkılması planlanıyor.

Kültür Bakanlığı, Bodrum Kalesi’nde restorasyon için düğmeye bastı. Uzmanlar, sit alanında inşaat yapılacağını ve kalenin doğal yapısının tahrip edileceğini söylüyor.

Bunlar arasında Serçe Limanı Cam Batığı Salonu, Uluburun Batığı'nın bulunduğu Bronz Çağ Batıkları Salonu gibi müzenin eşsiz koleksiyonlarını barındıran yapılar yer alıyor. 

Sözcü’den Özlem Güvemli’nin haberine göre, Uzmanlar, 1. derece sit alanında 10 bin metrekare inşaat yapılacağını, tarihi kalenin orijinal görüntüsünün de bozulacağını söyledi. Proje hazırlanırken yerel yönetim ve sivil toplum örgütleri ise sürece dahil edilmedi. Projenin dışında bırakılan Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, “Böyle bir çalışma yapılıyor ama hiç haberimiz olmadı. Tek isteğimiz Kültür Bakanlığı'nın kalede yapılacak restorasyon projesi ile ilgili bir çalıştay düzenlemesi” dedi.

"TURİZM AÇISINDAN BÜYÜK KAYIP"

Bodrum Kalesi'nin daha güzel olmasını istediklerini dile getiren Kocadon, şöyle devam etti: “Kaleyi yılda 200-250 bin civarında turist ziyaret ediyor. Kalenin 2019'un sonuna kadar kapalı olması turizm açısından da büyük kayıp. Proje doğru ise onu anlatsınlar, biz de yardım edelim hızlansın. 600 günde değil 400 günde bitsin.”
Kültür Bakanlığı’nda yapılan açıklamada ise proje savunularak, “Projenin hedefi müze alanlarının kaleye zarar vermeyecek şekilde düzenlenmesidir” denildi.

Muğla'daki Bodrum Kalesi, St. Jean Şövalyeleri tarafından 1400'lü yılların başında yaptırıldı. 700 yıllık kale, bütüncüllüğünü koruyarak günümüze kadar ulaştı. UNESCO'nun “Korunması Gerekli Kültür Varlıkları' aday listesinde yer alıyor

DAHA FAZLA