Simge haline gelen fotoğraftaki kadın konuştu: Bu fotoğrafın başka ‘hayır’lara vesile olması gerekiyor

Simge haline gelen fotoğraftaki kadın konuştu: Bu fotoğrafın başka ‘hayır’lara vesile olması gerekiyor

Cebeci Kampüsünde polis saldırısı karşısında dik duruşuyla simge haline gelen kadın Belde Bayındırlı, “Aslında bu fotoğrafın başka ‘hayır’lara vesile olması gerekiyor” diye konuştu.

Fotoğraf: Tamer Arda Erşin

KHK ile çok fazla akademisyenin ihraç edildiği Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsünde geçtiğimiz günlerde yaşanan polis şiddeti gündeme oturdu. İhraç edilen akademisyenler okula giremedi, polis tarafından darp edildi ve cübbeler postallarla çiğnendi.

Polis şiddeti karşısında dik duran bir kadın ise günün simgesi haline geldi. Fotoğraftaki Kadın Çalışmaları doktora öğrencisi Belde Bayındırlı Evrensel’den Tamer Arda Erşin'e konuştu.

“Aslında o an korkmadım, gözü kara hissetmiştim. Ancak onlar gidince ‘Ya ben ne yapıyorum’ dedim. Bir ürperti oldu. Orada polisler beni ‘Bayan çekilin’ diye ittiriyordu. ‘Sizi de gözaltına alırız’ diyerek köpekle beni korkutmaya çalışıyorlardı. Ya kahramanlık gibi anlaşılmasın ama ‘Korkmuyorum sizden’ dedim. Şimdi fotoğrafla birleşince kahramanca gözükecek ama o an gerçekten korkmadım.”

Fotoğrafı,  polis saldırısının yaşandığı günün akşamında gördüğünü söyleyen Bayındırlı, “Gördüğümde değişik hissettim ama o fotoğraf benden bağımsız bir mecraya kavuştu. Bir imgeye dönüştü. Çok da ben değilim gibi hissettim. ‘Hayır gitmiyoruz’un imgesi oldu” dedi. 

İnsanların ancak yan yana durarak baskılardan kurtulabileceğini vurgulayan Bayındırlı duygularını şu sözlerle dile getirdi: “Aslında sadece üniversiteyi sahiplenmek değildi benim duruşum. Hocalarım ihraç ediliyordu; güldüğüm, bir şeyler paylaştığım hocalardı. Ancak benim ülkenin geneline yönelik bir öfkem vardı. Bütün hayatın kötü gidişine karşıydı benim oradaki duruşum. Sadece Ankara Üniversitesiyle sınırlı değil, Türkiye’nin her yerinden bir sürü insan KHK’lerle atıldı. Onlarla dayanışmak ve yeni güzel bir dünya kurmayı istiyorum.”  Kadınların büyük direnişlerde imge olarak ön plana çıkmasını değerlendiren Bayındır, “Bunun sebebi kadınların dört bir taraftan baskı altında olmasıdır” dedi. Hocalarının Barış için Akademisyenler bildirisine imza atmasının tarihe geçecek bir olay olduğunu belirten Bayındırlı, “Hani hep akademisyenler elitist olarak anılıyordu ya o kırıldı. Yani ülkeye barış gelmeden huzur gelmeyecek. Bunu anlamalıyız” diye konuştu.

DAHA FAZLA