Silikozisten aynı ilçeden 17'inci ölüm

Silikozisten aynı ilçeden 17'inci ölüm

110 kişinin silikozis hastası olduğu ilçede 17’inci ölüm meydana geldi.

İstanbul’da kaçak atölyelerde yapılan kot taşlama işinde çalışırken silikozis hastalığına yakalanan Bingöl Karlıovalı Faysal Demir, bir süredir tedavi gördüğü Erzurum Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşamını yitirdi.

AYNI İLÇEDE 110 KİŞİ BU HASTALIKLA MÜCADELE EDİYOR!

Evli ve 5 çocuk babası olan Demir’in ölümüyle Karlıova’da son 13 yılda bu hastalıktan yaşamını yitirenlerin sayısı 17’ye yükseldi. İlçede, Faysal Demir’in 2 kardeşinin de aralarında bulunduğu 110 kişi halen silikozis hastalığıyla mücadele ediyor. DHA’nın aktardığı habere göre ölümüyle yakınlarını yasa boğan Demir’in cenazesinin Erzurum’dan Karlıova'ya bağlı Taşlıçay köyüne getirilerek toprağa verileceği öğrenildi.

8 KARDEŞİ DE SİLİKOZİS HASTASI…

İHA’nın aktardığı bilgide ise 8 kardeşi silikozis hastası olan Demir’in ağabeyi ve yeğenin de bu hastalıktan hayatını kaybettiği kaydedildi. Silikozis hastaları ile ilgilenen Eğitim ve Toplum Gönüllüsü Semiramis Karaaslan’ın paylaştığı bilgilere de yer verilen haberde, Türkiye genelinde 1500, Karlıova ilçesinde ise 400 kişinin silikozis hastalığı ile mücadele ettiği ifade edildi.

TÜRKİYE’DE 70’İNCİ ÖLÜM…

Karaaslan, Demir’in ölümüyle söz konusu hastalıktan ölenlerin sayısının Türkiye’de 70’inci olduğu belirtildi.

SİLİKOZİS NEDİR?

Kot kumlama, kotların beyazlatılması, eskitilmiş görünüm verilmesi için kumun kuru hava kompresörleriyle kotların yüzeyine tutularak aşındırılması işlemi sırasında solunan tozlar akciğerde silikozis hastalığına yol açıyor. Hastalık akciğerdeki koruyucu mekanizmaları zayıflattığı için tüberküloz (verem) ve akciğer kanseri gelişme riskini artırıyor. Akciğerlerde fibrozis denilen bir çeşit katılaşma oluşuyor.