Şiddet mağduru 300 kadın kimliğini tamamen değiştirmek zorunda kaldı

Şiddet mağduru 300 kadın kimliğini tamamen değiştirmek zorunda kaldı

2013 yılından bu yana şiddet mağduru 300 kadın kimliğini tamamen değiştirmek zorunda kaldı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de şiddet gören kadınların çoğu kimliklerinin tamamen değiştirilmesini istiyor.

Şiddet gören ve devlet tarafından korunamayan kadınlar çareyi kimlik değiştirmekte buluyor.

Şiddet gören kadınlar için sığınma evleri, elektronik kelepçe, kimlik değişimi ve şiddet uygulayan kişinin mahkeme kararıyla evden veya eşinden uzaklaştırılması gibi tedbirler yeterli olmuyor.

HER YIL BAŞVURU SAYISI ARTIYOR

2013 yılında hayata geçirilen uygulama ile şiddet mağduru kadınlar kimliklerini değiştirmek zorunda kalıyor.

Uygulamanın ilk başladığı 2013 yılında 40 kadın ismini değiştirdi. İsmini değiştiren kadınların sayısı 2015’te 125 olurken, bu yıl 300’e ulaştı. Mahkeme kararıyla gerçekleştirilen kimlik değişiminin ardından yapılan takipler sonucu yeni kimlik sahibi olan kadınların şiddet gördükleri kişiler tarafından bir daha izlerine ulaşılamadığı belirtiliyor.

ELEKTRONİK KELEPÇE YAYGINLAŞACAK

Gazete Habertürk'ten Helin Şahin'in haberine göre, kadına yönelik bir diğer şiddet önleme yöntemi olan ‘elektronik kelepçe’ uygulamasının ise şu an Türkiye’de sadece 2 ilde bulunduğu ve 4 ilde daha hayata geçirilmesi için çalışmaların başlatıldığı açıklandı. Mali gideri daha yüksek olan elektronik kelepçenin, kadına yönelik şiddet kapsamında şu ana kadar farklı yerlerdeki 10 erkeğe takıldı.

 

 

DAHA FAZLA