Şiddet gören kadınlar uzlaşma yapmaya zorlanıyor

Şiddet gören kadınlar uzlaşma yapmaya zorlanıyor

Şiddet gören kadınlar mahkeme kararıyla kendilerine şiddet uygulayan erkeklerle uzlaştırılmaya çalıştırılıyor. Mahkeme, “Sen hiç gazete okumuyor musun, seni kim koruyacak?” tehdidinde bulunan şahısla kadının uzlaştırılmasına karar verdi.

Hem İstanbul Sözleşmesi hem de ‘Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nda aile içi şiddet suçlarının uzlaşma kapsamı dışında tutulmasına rağmen mahkemeler şiddet suçunu uzlaşma kapsamına alıyor. Adliyelerin uzlaşma büroları tarafından aranan kadınlar uzlaşma yapmaya zorlanıyor.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Erkek arkadaşı tarafından şiddet gören Ö.Ç. isimli kadının Anadolu Adliyesi Uzlaşma Bürosundan defalarca aranarak uzlaşma için adliyeye çağrıldığını daha önce haberleştirmiştik. Haberimizin ardından Anadolu Adliyesi Başsavcı Sekreteri Ö.Ç.’nin avukatını arayarak konuyla ilgili olarak soruşturma başlatıldığını söyledi.

Soruşturma başlatılmasına rağmen şiddet mağduru kadın uzlaşma bürosu tarafından aranmaya devam ediyor.

KADINLARA UZLAŞMA BASKISI

Son olarak Bakırköy Adliyesinde görülen kadına yönelik şiddet davasında hakim “Sen hiç gazete okumuyor musun, seni kim koruyacak?” diyerek A.A. isimli kadını tehdit eden şahıs için uzlaşmaya gidilmesi yönünde karar verdi.

‘MÜVEKKİLİN ZARAR GÖRME İHTİMALİ VAR’

Tehdite maruz kalan kadının avukatı duruşmadaki savunmasında sanığın koruma kararını ihlal ettiğini hatırlatarak şunları söyledi:

“İstanbul Sözleşmesi gereği kadına yönelik şiddet kapsamında değerlendirilecek bu olayda müvekkilin dinlenmesinden vazgeçilmesini talep ediyoruz. Müvekkilin soruşturma aşamasındaki beyanları oldukça açık ve ayrıntılıdır. Soruşturma aşamasında alınan koruma kararını sanık ihlal etmiştir. Bu nedenle müvekkilin zarar görme ihtimali var” dedi.

Sanığın, koruma kararına rağmen A.A.’yı  aramaya, mesaj atmaya ve iş yerine gitmeye devam etmesi nedeniyle tazyik hapsi ile cezalandırılmasına karar verilmişti.

DAHA FAZLA