SHD Adana'dan Soma için adalet çağrısı: Affetmeyecegiz, hesap soracağız

SHD Adana'dan Soma için adalet çağrısı: Affetmeyecegiz, hesap soracağız

Sosyal Haklar Derneği Adana Temsilciliği, Soma Katliamı'nın 3. yılında bir basın açıklaması gerçekleştirerek adalet isteklerini yineledi.

Sosyal Haklar Derneği Adana Temsilciliği, Soma Katliamı'nın 3. yılında bir basın açıklaması gerçekleştirerek adalet isteklerini yineledi. Manisa’da 301 işçinin hayatını kaybettiği maden katliamında sorumluluğu olan tüm kamu görevlilerinin ve siyasi sorumluluk sahiplerinin yargılanması talebinin yinelendiği açıklamada "Soma katliamının failleri halkın vicdanında yargılanmışlardır ve hükümleri kesindir. Affetmeyecegiz, hesap soracağız" ifadelerine yer verildi.

SHD Adana tarafından yapılan basın açıklaması şöyle:

"301; Soma İçin Adalet

Türkiye'nin en büyük iş cinayeti 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma'da Eynez Maden Ocağı'nda gerçekleşti. 301 işçi kardeşimizin göz göre göre can verdiği bu katliama dönemin Başbakanı, şimdiki Cumhurbaşkanı "kader, fıtrat, olağan şeyler..." dedi.

Soma'da ne olmuştu?

Katliamdan sadece 2 hafta önce, 29 Nisan 2014'te CHP'li vekiller tarafından Soma madenlerindeki çalışma koşullarını ve iş cinayetlerini araştırmak üzere hazırlanan ve meclis genel kurulunda görüşülen araştırma önergesi ve araştırma komisyonu kurulması  AKP'nin "hayır" oyları ile reddedildi.

Yurdun dört bir yanında Soma için, 301 emekçi için yurttaşlar sokağa dökülürken devlet sadece 3 gün yas ilan etti. Ve hafızalara dönemin Başbakanı, şimdiki Cumhurbaşkanı'nın bir yurttaşa attığı yumruk ile onun danışmanı Yusuf Yerkel'in yere düşen bir işçiye attığı tekmeler kazındı.

Katliamdan birkaç gün sonra Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan "Bu işte bizim bir suçumuz yok" diyerek kendilerini aklamaya kalktı.

20 Mayıs 2014'te Soma Katliamı soruşturması başladı ve 8 kişi tutuklandı,aralarında Alp Gürkan'ın oğlu holding yöneticisi Can Gürkan da vardı.

Dava, katliamdan 11 ay sonra basladi.

Sosyal Haklar Derneği ve Soma Şehit Aileleri ilk günden itibaren davanın sahiplenicisi ve takipçisi oldular. Bugün de Soma'da katliamin 3. yılı nedeniyle  unutmamak/unutturmamak için tum engellemelere rağmen bir miting düzenleniyor.

Soma Katliamı'nda sorumluluğu olan tüm kamu görevlilerinin ve siyasi sorumluluk sahiplerinin yargılanmasını istiyoruz. Tüm madenlerin kamulaştırılmasını, işçi sağlığı ve işçi güvenliği önlemlerinin alınmasını, emekçilerin güvenli ve güvenceli çalışmasını istiyoruz.

Kirli enerji politikalarına son verilmesini ve doğaya yönelik her türlü yağmanın ve talanın son bulmasını istiyoruz. Sosyal cinayetlere sebep olan taşeron düzeni kaldırılsın istiyoruz.

Emeğin ve doğanın bu gözü dönmüş, kural tanımaz sermaye düzenine karşı özgürlüğünü savunuyoruz. Eşitliğin, özgürlüğün,toplumsal adaletin, barışın, kardeşliğin hüküm sürdüğü yeni bir düzen için Soma'nın hesabını sormak, Soma'yı unutmamak ve unutturmamak hepimizin görevidir.

Soma katliamının failleri halkın vicdanında yargılanmışlardır ve hükümleri kesindir. Affetmeyecegiz, hesap soracağız.

Sosyal Haklar Derneği Adana Temsilciliği"