‘Sevgi evleri’ yurdunda 28 çocuğa cinsel istismar ve şiddet!

‘Sevgi evleri’ yurdunda 28 çocuğa cinsel istismar ve şiddet!

Uşak Sevgi Evleri Çocuk Yuvası ve Kız Yetiştirme Yurdu’nda 28 çocuğun 2014 yılında cinsel istismara, hakarete ve şiddete maruz bırakıldığı ortaya çıktı.

Tuğba Özer/ @tugbaaozerr

Uşak Sevgi Evleri Çocuk Yuvası ve Kız Yetiştirme Yurdu görevlilerinin çocuklara 2014 yılı ve öncesinde sistematik taciz, istismar ve  eziyet uyguladıklarına ilişkin açılan davanın ilk duruşması dün görüldü. Sanıkların tutuklanma talebi reddedilirken, bir sonraki duruşma 26 Eylül 2018 tarihine bırakıldı.

28 çocuğun mağdur olarak bulunduğu dosyada 15 yurt yöneticisi ve çalışanı sanık olarak yargılanıyor.

Yurt yönetim memuru, sanık V.Ş.'nin, o dönemde 17 yaşında olan Kız Yetiştirme Yurdu gözetimindeki K.K.'yi rızası dışında dudağından öptüğü, ellerini tuttuğu ve cinsel istismar tehdidinde bulunduğu suçlamalarıyla yargılanıyor.

Bunun yanında ikisi engelli olmak üzere yaşları 7 ile 16 arasında değişen çocuklara sistematik şiddet, dayak, hakaret, eziyet edildiği iddialarına yönelik olarak da yurt yöneticileri ve diğer çalışanlar hakkında da yargılama yapılıyor.

Duruşmada 9 mağdur çocuk tarafından, dayağın yurt bünyesinde normalleştirildiği ve bilhassa yurtta hademe olarak çalışan sanık S.T.'nin çok sayıda çocuğu sürekli dövdüğü, hakaret ettiği ve aşağıladığı da doğrulandı.

ÇOCUĞA SKANDAL İFADELER: ‘SANA SALDIRASIM GELİYOR’

İddianamede yurt yönetim memuru V.Ş.’nin  yurtta kalan çocuklara film izlettirdiği bir gece  arkadaşlarının salondan ayrılmasının ardından K. isimli kız çocuğuna “Buradan gitmen iyi olacak, sen burada benim için tehlikesin, mimiklerini çok kullanıyorsun, mimiklerin beni çok tahrik ediyor, sana bir şey itiraf edeyim mi sana saldırasım geliyor, o kadar çok yakından duruyorsun ki bir tek altıma almadığım kaldı, onu da yakında yapacağım''şeklinde cinsel istismar içeren ifadeler kullandığı anlatıldı.

‘CİNSEL ORGANINI GÖSTERİYORDU’

Yine Sanık V.Ş.'nin yurt içerisinde pantolonunun fermuarı açık ve cinsel organı dışarıya sarkık vaziyette teşhircilik yaparak dolaştığı ve bu duruma yurtta kalan çocuklarla çalışanların şahit olduğu Bakanlık Müfettişi Raporu'nda yer aldı.

ASKI DEMİRİYLE DÖVDÜ

Yurtta hizmetli olarak görev yapan sanık S.T’nin de çocuklara fiziksel ve sözlü saldırılarda bulunduğu iddianamede yer aldı.

S.T.,’nin çok sayıda çocuğu değişik tarihlerde devamlı olarak tokatlayarak dövdüğü, mağdur çocuklardan aynı zamanda engelli olan S.Ö. ve D.I.’ya da davamlı olarak şiddet uyguladığı, S.O. ve U.Ç.,  isimli çocukları  askı demiriyle dövdüğüne de iddianamede yer verildi.

TUTUKLAMA TALEBİ REDDEDİLDİ

Uşak Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu davaya mağdurlar yönünden müdahillik talebinde bulundu. Komisyon adına söz alan avukatlar "Olayda işkence ve nitelikli cinsel istismar suçunun oluştuğunu bu sebeple görevli mahkemenin Ağır Ceza Mahkemesi olduğunu ve sanıkların bir kısmının halen kamu görevlisi olması sebebiyle mağdurlara, tanıklara ve toplanacak delillere etki edebilme ihtimali olması sebebiyle tutuklanmalarını" talep etti.

Mağdur çocukların temsilcisi olan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ise duruşmaya katılmadı.

Uşak Barosu'nun tutuklama talebi reddedilirken, görevsizlik itirazı ise bir sonraki celse değerlendirilecek.