Sendikal faaliyette bulunan öğretmenlere verilen cezalar bir kez daha hukuksuz bulundu

Sendikal faaliyette bulunan öğretmenlere verilen cezalar bir kez daha hukuksuz bulundu

Danıştay 8-9 Ekim 2014 tarihinde Eğitim Sen’in gerçekleştirdiği iş bırakma eylemine katılan sendika üyelerine verilen disiplin cezalarını hukuka aykırı buldu.

Eğitim Sen, sendikal faaliyette bulundukları için disiplin cezasına çarptırılan üyeleri Şahin Çiman Bahir Yavuz Selma Baş Dönergüneş,  Ekrem Olgun ve Selma Özer adına Mersin 2. idare Mahkemesinin kararını temyize götürdü.

Eğitim Sen'in de bağlı bulunduğu Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK); IŞİD’in saldırılarını kınamak ve bu saldırılara karşı Kobane kenti ile dayanışmak amacı ile 9 Ekim 2014 tarihinde grev kararı almıştı. 

YÜZLERCE EĞİTİM SEN'LİYE DİSİPLİN CEZASI VERİLMİŞTİ

KESK Merkez Yürütme Kurulu “Konfederasyonumuz KESK’in IŞİD isimli vahşi örgütün soykırım amaçlı saldırılarını kınamak, bu saldırılara direnen halklar ve Kobane kenti ile dayanışmak amacı ile 9 Ekim 2014 tarihinde hizmet üretiminden gelen gücü kullanma kararının ‘İnsanlığın Ortak Değerlerine Sahip Çıkıyoruz, Savaşı Durduralım’ şiarı ile birleştirilerek 8-9 Ekim 2014 tarihinde iki gün süre ile grev biçiminde uygulanmasına” karar vermişti.

8-9 Ekim 2014 tarihinde gerçekleştirilen iş bırakma eylemine katıldığı için başta Mersin’de olmak üzere yüzlerce Eğitim Sen’liye disiplin cezası verilmişti. Eğitim Sen’in disiplin cezalarının iptali istemiyle açtığı davalar da idare mahkemeleri tarafından reddedilmişti. Bunun üzerine sendika kararları Danıştay’a başvurarak temyiz etti.

Danıştay Onikinci Dairesi, göreve gelmeme eyleminin sendikal faaliyet kapsamında bir fiil olarak kabul edilmesi gerekliğini, uyuşmazlığın özünü oluşturan disiplin cezasının hukuki denetimi yapılmaksızın sendikanın ve konfederasyonun aldığı kararın denetlenmesini hukuka aykırı bularak Mersin İdare Mahkemesinin kararlarını bozdu.

“GÖREVE GELMEME SENDİKAL FAALİYET KAPSAMINDA”

Kararda sendikal faaliyet vurgusu yapılarak şöyle dendi:

Bakılan davada, davacının üyesi bulunduğu sendikanın ve sendikanın bağlı olduğu konfederasyonun aldığı kararlar uyarınca gerçekleşen göreve gelmeme eyleminin sendikal faaliyet kapsamında bir fiil olarak kabulü gerekeceğinden, disiplin suçu teşkil etmeyen eylem nedeniyle tesis edilen dava konusu işlemde ve bu işleme karşı açılan davada uyuşmazlığın özünü oluşturan dava konusu disiplin cezasının hukuki denetimi yapılmaksızın, sendikanın ve konfederasyonun ali:hğı kararın denetimi yapılarak davanın reddi yolunda verilen Idare Mahkemesi kararında hukuka uyarlık görülmemiştir.”