Şempanzeler, tahttan indirdikleri despot liderlerini öldürüp yedi

Şempanzeler, tahttan indirdikleri despot liderlerini öldürüp yedi

Batı Afrika'da bir şempanze grubu, tahttan indirdikleri eski liderlerini öldürüp yedi. Bilim insanları nadir rastlanan bu vakayı araştırıyor.

Şempanzeler eski grup liderlerini öldürüp yerken görüntülendi. Akademik dergi, International Journal of Primatology, Batı Afrika’da yaşanan olayın, şempanze toplulukları arasında görülmüş 9. vaka olduğunu belirtiyor.

National Geographic'in yansıttığı habere göre ABD’de Iowa Devlet Üniversitesi’nde görev yapan Primatolog ve Antropolog Jill Pruetz, şempanzelerin kendi gruplarının bir üyesini öldürdüğü ve yediği görüntülere tanıklık etmenin “zor ve rahatsız edici” olduğunu söyledi.

Olayın, 2013’te Senegal’de yaşandığı belirtildi. Şempanzeler arasında ölümle sonuçlanan şiddet sık rastlanan bir şey ancak bilim insanları aynı gruba mensup şempanzeler arasında öldürmeye çok nadir rastlandığını vurguluyor.

‘BASKIN BİR LİDERDİ’

Öldürülen Foudoko adlı şempanzenin, 30 üyesi bulunan Fongoli topluluğunun eski lideri olduğu ve geçmişte çok baskın ve korkulan bir figür olduğu belirtildi.

Olay yaşandığı sırada Foudouko’nun “tahtından indirilişinin” üzerinden 5 yıl geçtiği ve eski liderin bu süre zarfında grubu uzaktan takip ederek tek başına yaşamaya çalıştığı aktarıldı. Foudoko’nun bu 5 yıl boyunca grup içerisindeki bazı müttefikleriyle gizlice iletişim halinde olduğu ifade edildi. Şempanzelerin tek başına bu kadar uzun yaşamasının nadir görüldüğünü söyleyen Pruetz, Foudoko’nun büyük ihtimalle kendi grubunun üyeleri tarafından öldürüldüğünü söyledi.

İNSANIN OLUMSUZ ETKİLERİ

Bilim insanları, insan dışında az sayıda canlının gösterdiği bu ölümcül saldırganlığa şempanzelerin neden başvurduğunun yanıtını bulmaya çalışıyor. Bu yanıtın, şempanzelerin neslinin neden tükenme riski altında olduğunun bulunmasına da yardımcı olabileceği belirtiliyor. Çiftleşmek için rekabet ve genç şempanzelerle girilen iktidar savaşının yaşananlarda rol oynamış olabileceği ifade ediliyor.

İnsan kaynaklı çevresel değişikliklerin, şempanzelerin yaşam alanları üzerinde olumsuz etkileri olduğu da hatırlatılıyor.

Foudoko’nun yeniden gruba girmeye çalışması da öldürülmesine yol açmış olabilir. Genç şempanzelerin, baskın ve korkulan bir lider olan Foudoko’nun varlığından kendilerini tehdit altında hissetmiş olabileceği belirtiliyor. Genç şempanzelerin, Foudoko’yu grup içerisindeki müttefiklerinin önünde öldürdüğü belirtiliyor. Evrensel’in aktardığı habere, Foudoko’nun gömüldüğü, daha sonra mezarından çıkarılacağı ve kemiklerinin inceleneceği belirtildi.

DAHA FAZLA