Şemdinli'deki işkenceye ilişkin 5 polis teşhis edildi, 70 polis bekliyor

Şemdinli'deki işkenceye ilişkin 5 polis teşhis edildi, 70 polis bekliyor

Altınsu (Şapatan) köyünde polislerin köylülere işkence ve kötü muamelede bulunmasına ilişkin yürütülen soruşturmada köylülerin şikayeti üzerine 5 polis teşhis edildi, 70 polis de önümüzdeki günlerde teşhis edilecek.

Hakkari’nin Şemdinli ilçesi Şapatan köyüne 6 Ağustos’ta 300 özel hareket polisi ve askerler tarafından baskın düzenlenmiş, köylülerin meydanda işkenceden geçirildiğine ilişkin fotoğraflar yayınlanmıştı. Emniyet Genel Müdürlüğü ise yaptığı açıklamada işkence iddialarının gerçeği yansıtmadığını savunmuştu.

İşkenceye ilişkin hazırlanan raporda ise köylülerin yaklaşık bir saat boyunca cop, silah dipçiği, paspas sapı, kısa kesilmiş hortum ve demir çubuklarla işkenceye maruz bırakıldığı belirtilmişti. İşkenceye uğrayan 100’e yakın kişiden 38’i ilk gün Şemdinli Devlet Hastanesi'nde çalışan Elif Ç. isimli doktordan darp raporu alamadığı için, olaydan 7 gün sonra aldıkları darp raporuyla Şemdinli Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu.

İŞKENCECİ POLİSLER TEŞHİS EDİLDİ

Şapatan ve Dereboyu, Elde, İncesu mahallelerinde eş zamanlı gece baskınında işkenceye uğrayan 38 kişinin başvurusu üzerine 5 polis teşhis edildi. Köyde başlayıp emniyet müdürlüğünde devam eden işkenceleri gösteren 80 fotoğraf da yine şikayet dosyalarına konuldu.

‘DAYI’ LAKAPLI POLİS AÇIĞA ALINDI, DOKTOR AYDIN’A GÖNDERİLDİ

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, Emniyet Müdürlüğü'nde işkenceye karışan ve neredeyse bütün köylülerin tarif ettiği uzun boylu, kirli sakallı “Dayı” lakaplı özel hareket polisinin açığa alındığı açıklansa da buna yönelik herhangi bir belge sunulmadı.  Emniyette işkence yapan polislerin arasında bulunan 5 polis köylüler tarafından teşhis edilirken, olay gecesi işkenceye karışan 70 özel hareket polisinin de önümüzdeki günlerde köylüler tarafından teşhis edileceği aktarıldı.

Öte yandan rapor almak için gittikleri hastanede köylülere “Siz bunları hak ettiniz teröristlere yardım ediyorsunuz” sözleriyle hakaret eden ve bir genci gözaltına aldırtan Acil Tıp biriminde görevli doktor Elif Ç.’nin ise Aydın Devlet Hastanesi’ne tayininin çıkarıldığı öğrenildi.