Selvez Koyu'na hendek kazıp vatandaşın girişini yasakladılar

Selvez Koyu'na hendek kazıp vatandaşın girişini yasakladılar

Türk Akımı projesi ile gelecek olan doğalgazın toplanacağı Kıyıköy'deki doğalgaz alım terminali için anlaşılmasından sonra, terminalin yapılması planlanan Selvez Koyu halkın girişine kapatıldı. Koya girişi sağlayan yolun başlangıcına hendek kazılıp beton dökülürken, Kırklareli Valiliği koyda denize girenler hakkında yasal işlem başlatılacağını duyurdu.

SELVEZ KOYUNA GİRİŞ KAPATILDI

Saray Gazetesi'nin haberine göre, geçtiğimiz günlerde Türk Akımı kapsamında Kıyıköy’e inşa edilecek Gaz terminali için Rus şirketi Gazprom’un iştiraki South Stream Transport BV ile İngiliz enerji şirketi Petrofac arasında 340 milyon avroluk (1 milyar 394 milyon lira) yatırım sözleşmesi imzalanmıştı.  Bu gelişmeden sonra Kıyıköy'ün en güzel koylarından biri olan Selvez Koyu’na giriş çıkışlar Kırklareli Valiliğince yasaklandı.

DENİZE GİRMEK YASAK

Geçtiğimiz günlerde Selvez Koyuna ulaşımı sağlayan yolun başlangıcına önce hendek kazıldı ardından beton döküldü. Koyun girişine bir de tabela diken Kırklareli Valiliği, koyda denize girmek isteyen vatandaşlara “Bu plajda denize girmek Kırklareli Valiliğinin yayınlamış olduğu genelge ile yasaklanmıştır. Denize girenler hakkında kabahatler kanununa göre işlem yapılacaktır” uyarısında bulundu.

ARALIK 2019’DA FAALİYETE GEÇECEK

Rusya’nın Anapa kenti yakınlarından başlayarak 900 kilometre deniz altından ilerleyecek Türk Akımı boru hattı, Karadeniz’i geçerek Kırklareli Kıyıköy’ de karaya ulaşacak. Rusya’dan Türkiye’ye yılda 31,5 milyar metreküp doğalgaz sevk edilecek hattın Aralık 2019’da faaliyete geçmesi öngörülüyor. Açık deniz boru hattı sistemi, Karadeniz’den ilerleyecek paralel iki hattan oluşuyor. Boru hatları Rusya kıyısındaki Anapa kenti yakınlarında denizaltına inip, İstanbul’a 100 kilometre mesafedeki Kıyıköy Selvez Koyu’ndan Türkiye kıyısına çıkacak.

BÖLGE SİT ALANINDA
Türk Akımı Projesi’nde Kıyıköy seçiminin oldukça hatalı olduğunu belirten Trakya’daki çevre örgütleri, projenin yapılması planlanan bölgenin SİT alanı içinde olduğunu da vurgulayarak, kıyı şeridi boyunca döşenecek boru hattının, 3. köprü için kesilen ağaç sayısının yaklaşık iki katının kesilmesine neden olacağını açıklamışlardı.

Ne Olmuştu?

Türk Akımı Projesi’nin belde sınırları içinde bulunan Selvez Plajı’ndan karaya çıkacağını öğrenen Kıyıköy Halkı, proje kapsamında düzenlenmek istenen Halkın Katılım Toplantısı’nı yaptırmamıştı. Firma Yetkililerinin ‘Halkın bu projeyi istememe hakkı yok’ tehdidine pabuç bırakmayan Kıyıköy Halkı, ‘Gaz Devleri’ni , ‘Sermaye Defol Kıyıköy Bizim’ sloganıyla geldikleri gibi geriye göndermişlerdi.

 

DAHA FAZLA