Şeker fabrikalarının satışında gizli pazarlık

Şeker fabrikalarının satışında gizli pazarlık

Özelleştirme İdaresi, daha önceki kamu ihalelerini televizyonda canlı yayınlanan açık arttırma yöntemiyle gerçekleştirirken, şeker fabrikalarının satışını gizli pazarlıkla yapacağı ortaya çıktı.

AKP hükümetinin özelleştirilmesine karar verdiği 14 şeker fabrikasını herkesin gözü önünde açık ihale yöntemiyle değil, kapalı kapılar ardında yapılacak “pazarlık” usulüyle satacağı ortaya çıktı.

Sözcü'den Erdoğan Süzer’in haberine göre şeker fabrikaları özelleştirme şartnamesine göre, fabrikaları satın alacak olan şirketler önce tekliflerini kapalı zarfla komisyona verecekler. Daha sonra her bir teklif sahibi ile kapalı ortamda tek tek pazarlık görüşmesi yapılacak. Komisyon eğer gerekli görürse teklif sahiplerini açık artırmaya alacak. Gerek görmezse, pazarlıkta çıkan teklifler üzerinden ihale sonuçlandırılacak. Komisyon aksine karar vermediği sürece ihale kamuoyuna kapalı yapılacak.

KAPALI KAPILAR ARDINDAN PAZARLIK

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB); geçmiş yıllarda birçok kamu kurumunun ihalesini, televizyonlardan da canlı yayınlanan açık artırma yöntemiyle gerçekleştirmiş, bu sayede vatandaşlar ihale salonlarında yaşanan yarışı ev ve işyerlerinden izleyebilmişlerdi. Kamuoyunda büyük tartışmalara ve tepkilere neden olan şeker fabrikalarının özelleştirilmesinde ise önceliğin şirketlerle kapalı ortamlarda, ayrı ayrı yapılacak pazarlık görüşmelerine verilmesi dikkat çekti.

İHALE NASIL YAPILACAK?

Şeker fabrikalarının nasıl özelleştirileceği, para karşılığı ilgililere satılan ihale şartnamesinin “ihale usulü” maddesinde açıklandı. Buna göre şeker fabrikalarının ihalesi, birden fazla teklif sahibinden kapalı zarfla teklif alınmasını müteakip görüşmeler yapılmak suretiyle “pazarlık usulü” ile gerçekleştirilecek. Kapalı zarfların içerisindeki teklifler, önce ÖİB tarafından oluşturulan ihale komisyonunca değerlendirilecek ve ardından teklif sahipleri “pazarlık” görüşmelerine davet edilecek. Teklif sahipleri ile gerekirse birden fazla pazarlık görüşmesi yapılabilecek.

DAHA FAZLA