Seçimde HDP’yi destekleyen partiler bir araya geldi

Seçimde HDP’yi destekleyen partiler bir araya geldi

24 Haziran seçimlerinde HDP'ye ve Demirtaş'a destek çağrısında bulunan sosyalist partiler, Taksim Hill Otel'de bir araya gelerek ortak basın açıklaması yaptı.

Süha Küçük / Taksim

24 Haziran baskın seçimlerinde milletvekilliği için HDP'ye ve cumhurbaşkanı adayı olarak da Selahattin Demirtaş'a destek çağrısında bulunan sosyalist partiler, İstanbul Taksim’deki Hill Otel'de bir araya gelerek ortak bir basın açıklaması düzenledi.

Yapılan açılış konuşmasının ardından katılımcı parti temsilcileri sırayla birer konuşma gerçekleştirdi.

Sosyalist Meclisler Üyesi Barış Kaya: “Burjuva krizi yaşamaktayız ve bu kriz siyasi krizden bağımsız değil. AKP iktidarı geriletilmelidir. Birleşik bir toplumsal mücadele hattını yaratmak için HDP'ye oy veriyoruz.”

Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP)Sözcüsü Perihan Koca: “24 Haziran seçimleri, Türkiye'nin kaderini belirleyecek bir seçim durumundadır. 24 Haziran'da demokratik bir cumhuriyet şiarıyla toplumdan oy isteyeceğiz. Demirtaş'ın hukuksuzca cezaevinde tutulmasına karşı da bu mücadele hattını öreceğiz.

‘ÜLKEMİZDE YAŞANAN İÇ YIKIMIN FARKINDAYIZ’

Halkevleri Eş Başkanı Nuri Günay: “Kadınlara yapılan baskının da farkındayız ve sorunun kaynağı giderilmelidir. Bugün AKP'nin Meclis çoğunluğunu sağlayamamasının tek yolu; HDP'ye oy vermektir. Gerici islamcı faşizmin bu ülke halkının başına daha fazla bela açmaması için önemli bir görevimiz var. Şu anda cezaevinde tutulan Demirtaş'ın derhal serbest bırakılması gereklidir.

24 Haziran'da kazanacağımız sonucu korumak gibi bir devrimci görevimiz de var, bunu unutmayalım. Tüm bu görevleri sokak diliyle, sokağa tercüme etme zamanıdır.”

‘AKP GERİLETİLEBİLİR’

KÖZ Sözcüsü Şükrü Demir: “Güçlü bir sol ittifaka acil ihtiyaç vardır. Meclis'te gücünü kaybetmiş bir AKP görülecektir. AKP geriletilebilir. Önümüzdeki görev, Meclis içerisinde ana muhalefet görevi üstlenebilmektir.”

Bir Adım Daha İnisiyatifinden Hakan Öztürk: “Meclis önünde "Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir" yazısı ihlal edilmektedir. Demirtaş'ın cezaevinde tutulmasıyla birlikte, halkın iradesinin kırılmaya çalışıldığını görmektedir. 6 cumhurbaşkanı içerisinde tek aday cezaevinde tutulmaktadır. Edirne Cezaevinden Çankaya'ya gidebilme iradesinde tutulan kişinin hakkı gasp edilmektedir. Türkiye'de bir rejim sorunu olduğu gibi ekonomik ve geçim sıkıntısı ile karşı karşıyayız. Emekçi sınıflar işsizlik ile karşı karşıyadır. Bu birliktelik güçlü bir birlikteliktir.”

Kaldıraç Sözcüsü Hakan Dilmeç: “Karşımızda iki blog var. Biri gerici Cumhur İttfakı, diğeri ise sağcıların yan yana geldiği Millet İttifakı. Bizlerin ise emek, özgürlük ve barış bloku kurarak yan yana geldik. Bir avuç insanın ülkede ki emeği yağmalamasına karşı bir arada durabiliriz.”

TİP: EKONOMİK KRİZ KAPIDA

TİP Kurucu Meclis Üyesi Gün Çağ Aydın:

“Bir baskın seçimle karşı karşıya olduğumuz gibi ekonomik krizde kapımızdadır. HDP'nin matematiksel hesaplarla değil, siyasi hesaplarla da desteklenmesi gerektiğinin farkındayız.

Selahattin Demirtaş'ın özgürleştirilebilmesi için, emekçilerinin kazanımlarının yeniden elde edilebilmesi için görevimizin farkındayız.

‘ÜLKENİN GELECEĞİNİ DEĞİŞTİRECEK GÜÇ BİZDEDİR’

EMEK Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan:

“24 Haziran baskın seçimlerinde, Türkiye'nin nasıl bir anlayışla yönetileceğinin seçimini yaşayacağız. Daha seçim yapılmadan seçim güvenliğinin ve sandık güvenliği tartışması bile nasıl bir seçime doğru gittiğimizin en kritik özelliğidir.

Bir yanda derin sorunlarıyla birlikte Cumhur İttifakı, diğer yanda ekonomik ve siyasal sorunları sermaye düzeni desteğiyle devam ettiren Millet İttifakı. Asıl çıkış noktamız ise, bir araya gelebildiğimiz ve sonunda halk egemenliğinin olacağı birlikteliğimizdir. Cumhuriyetin tasfiye edildiği bir süreci yaşıyoruz.

Kürt halkının parlamentoda ki temsiliyeti, emekçi sınıfların geleceği için Demirtaş'a oy vereceğiz ve oy isteyeceğiz. Emekçiler kendilerine bir seçenek aramaktadır. Görevimiz 24 Haziran'da oy vermekle bitmeyip, sandık güvenliği ile de devam ettiğinin farkındayız. Ülkenin geleceğini değiştirecek güç bizdedir.”

‘TÜRKİYE'NİN YENİYİ BİRLİKTE İNŞA EDEN BİR PROGRAMA İHTİYACI VARDIR’

Halkların Demokratik Partisi Genel Başkanı Sezai Temelli:

“Yoksullukla, yolsuzlukla ve yasaklarla mücadele içerisindeyiz. OHAL daha sistematik hale geldi. Sermayenin çıkarlarına bundan daha fazla hizmet edecek iktidar gelmedi.

Çiftçiler, esnaf, öğrenciler, işçiler, emekliler yoksulluk girdabında.

Herkes yolsuzluk ekonomisine bulaştırıldı. Bu bulaştırılmalar sonucunda bu baskıcı iktidarın emek ve doğa talanını görmekteyiz. Çeşitli inanç farklılıklarını karşı karşıya getirdiler. Düşük ve yüksek yoğunluklu savaş ile bu ülke bu iktidar eliyle işte bu noktaya getirildi. Bizleri yan yana getiren mücadele azmimizdir. Newroz'da, 1 Mayıs'ta kadınlar yan yana geldiği gibi bugün de yan yanadır.

24 Haziran hepimiz için bir başlangıç olacak.

Bizler "yeni yaşam manifestosu"yla toplumu yan yana getirdik. Artık yetmez, vesayetçi sistemden kurtulma zamandır, artık birlikte mücadele etmeliyiz. Bu enkazı kaldırmanın yolu birlikte yürümekten geçiyor. Demokrasinin ve barışın önünde oluşturulan barajı yıkmak zorundayız.

Bir oy Demitaş'a, bir oy HDP'ye. Yolumuz açık olsun...”

Toplantı, konuşmaların tamamlanmasının ardından toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.