SBF Maliye Bölümü: İhraçlar kabul edilemez, meslektaşlarımızın yanındayız!

SBF Maliye Bölümü: İhraçlar kabul edilemez, meslektaşlarımızın yanındayız!

Ankara Üniversitesi Maliye Bölümü'nden yapılan açıklamada, "KHK’lar ile gerçekleşen ihraçları kabul edilemez buluyor, meslektaşlarımızla dayanışma içinde olduğumuzu kamuoyuna duyuruyoruz" denildi.

OHAL kapsamında yayınlanan KHK ile 71 akademisyenin ihraç edildiği Ankara Üniversitesi'nde ihraçlara yönelik tepkiler sürüyor.

Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Bölümü, bölümün öğretim elemanlarının ihraç edilmesine ilişkin bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, "Söz konusu KHK’nın meslektaşlarımıza atfettiği “terör örgütlerine üyelik, mensubiyet, iltisak yahut bunlarla irtibat” suçlamasını temelsiz ve asılsız buluyoruz. Eleştirel düşünce ve akademik özgürlük, üniversitenin toplumsal işlevini yürütebilmesinin vazgeçilmez ilkeleridir. Üniversite yönetimlerinin evrensel ilkelere ve akademisyenlerine sahip çıkması gerekliliğini bu vesile ile bir kez daha hatırlatmak isteriz" ifadeleri yer aldı.

Maliye Bölümü'nde yapılan açıklama şu şekilde:

 

“Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin/Ankara Üniversitesinin Değerli Mensupları,

Bölümümüzün değerli öğretim elemanları Doç.Dr. Nilgün Erdem, Ar.Gör. Aydın Ördek ve Ar.Gör. Canberk Gürer’in 686 sayılı KHK ile işlerine son verilmiştir. Böylelikle daha önce 679 sayılı KHK ile ihraç edilen Yrd.Doç.Dr. Özlem Albayrak’ın ardından, bölümümüzün üç değerli elemanı daha ihraç edilmiş bulunmaktadır.

686 sayılı KHK ile fakültemizin kaybının, yalnızca kadro meselesi olmadığını belirtmeye gerek yoktur. Bu arkadaşlarımız, bizim için bilimsel alanda kendi özgün üretimleriyle yeri doldurulamaz meslektaşlarımızdır. Sadece bölümümüze değil, aynı zamanda Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne yönelik yapılan bu adaletsiz uygulamanın, mesleki açıdan büyük bir kayıp olduğu ortadadır. Diğer taraftan neredeyse bir rutin halini almış bu ihraçların, insan olarak bizde derin bir acı yarattığını da belirtmek zorundayız.

Üstelik karşı karşıya kaldığımız durumun basitçe hukuki bir uygulama olarak görülmesi mümkün değildir. Bizim için bilimsel faaliyetlerimizin sembolü olan cübbelerimiz, temsil ettiği tüm değerlerle birlikte ayaklar altına alınmıştır.

Meslek onurumuzun gereği olarak, hiçbir şekilde haklı ve meşru görmediğimiz, bir kez daha karşımıza çıkan bu duruma dair bir açıklama yapmayı gerekli görüyoruz.

Söz konusu KHK’nın meslektaşlarımıza atfettiği “terör örgütlerine üyelik, mensubiyet, iltisak yahut bunlarla irtibat” suçlamasını temelsiz ve asılsız buluyoruz. Eleştirel düşünce ve akademik özgürlük, üniversitenin toplumsal işlevini yürütebilmesinin vazgeçilmez ilkeleridir. Üniversite yönetimlerinin evrensel ilkelere ve akademisyenlerine sahip çıkması gerekliliğini bu vesile ile bir kez daha hatırlatmak isteriz.

Arkadaşımız ve meslektaşımız Doç.Dr. Nilgün Erdem, ulusal ve uluslararası alanda önemli bilimsel katkılarda bulunmuş ve profesörlük kadrosu beklemekte olan öğretim üyemizdir. Diğer taraftan Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin ve Maliye Bölümü’nün temel derslerini yıllarca özveriyle yürütmüş değerli bir akademisyendir. Ar.Gör. Aydın Ördek, önemli bilimsel çalışmalar yapmanın yanı sıra, bölümümüzde verilen derslere vazgeçilmez katkıları olan, değerli bir akademisyendir. Öğrenciliğinden beri tanıdığımız Ar.Gör. Canberk Gürer, bölümümüzde yürütülen akademik faaliyetlerde sorumluluklarını, yürüttüğü bilimsel faaliyetlerin yanında üstlenmiş bir meslektaşımızdır.

KHK’lar ile gerçekleşen ihraçları kabul edilemez buluyor, meslektaşlarımızla dayanışma içinde olduğumuzu kamuoyuna duyuruyoruz."

AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Bölümü

İHRAÇ EDİLEN AKADEMİSYENLERİN DERSLERİ ORTAK VERİLECEK

İhraç edilen akademisyenlerin derslerine ilişkin olarak ise bölüm şu kararı açıkladı:

"Doç.Dr. Nilgün Erdem, Yrd.Doç.Dr. Özlem Albayrak, Ar.Gör. Aydın Ördek, Ar.Gör. Canberk Gürer 679 ve 686 sayılı KHK’lar ile üniversiteden ihraç edilmişlerdir.

Bu durum ile ilgili olarak üzüntü ve kaygılarımızı üniversite kamuoyuyla paylaştık. Bu durumun geçici olduğunu ve arkadaşlarımızın geri döneceğini düşünüyoruz. Bu nedenle, arkadaşlarımızı beklerken, aramızda bulunmadıkları süre içinde veremeyecekleri derslerin, Bölüm Kurulu kararıyla, bölümdeki tüm öğretim elemanları tarafından ortak olarak, ihraç edilen öğretim elemanlarımız tarafından daha önce geliştirildiği ve kurgulandığı biçimde yürütüleceğini bildiririz.

DAHA FAZLA