Sayıştay'dan MEB'e: Dini etkinlikler kültür, sanat, bilim faaliyeti değildir

Sayıştay'dan MEB'e: Dini etkinlikler kültür, sanat, bilim faaliyeti değildir

Sayıştay, MEB'in milyonlarca lira harcayarak düzenlediği dini etkinliklerin bilim, kültür, sanat ve spor faaliyeti sayılamayacağını açıkladı.

Sayıştay’ın Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 2016 yılı denetimleri sonucu hazırlanan raporlarında, bakanlığın eğitimde dinselleştirme ve özelleştirme faaliyetlerine ilişkin çarpıcı değerlendirmeler yer aldı.

"MEB'İN FAALİYETLERİ BİLİM, KÜLTÜR, SANAT KAPSAMINA GİRMEMEKTEDİR"

Cumhuriyet'ten Ozan Çepni'nin haberine göre, MEB'in 2016 yılında performans programında "bilim, kültür, sanat ve spor faaliyeti" adı altında eğitimi dinselleştirmek için milyonlarca lira harcayarak düzenlediği Arapça Bilgi ve Etkinlik Yarışması, Hafızlık ve Ezan Okuma Yarışması, Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması, Hutbe Okuma Yarışması gibi etkinliklere raporda yer verildi. 

Raporda, “Bu faaliyetlerin performans hedefi ve her bir öğrenim düzeyinde performans göstergesi olarak belirlenen hedef ve göstergesinin gerçekleştirilmesine yönelik değildir. Zira bulgu konusu edilen faaliyetlerinin sanat, bilim, kültür ve spor alanlarından hiçbirine girmediği değerlendirilmektedir” denildi.

Bakanlık ise dini etkinlikleri “Arapça öğrenimini desteklemek, öğrencilerin Arapça dini metinleri anlamalarını sağlamak, kişisel, sosyal ve kültürel alanlarda ve mesleki alanda gelişimlerini desteklemek amacıyla düzenlendiği, öğrencilerin ilgi alanlarına yönelik katılımlarını da artırdığı” ifadeleri ile savunsa da Sayıştay dikkate almadı.

"BUNLAR ÖĞRENCİLERİN BAŞARI PUANINI ARTIRICI FAALİYETLER DEĞİL"

Ayrıca MEB’in “2016 yılında öğrencilerin yıl sonu başarı puanı ortalamaları artırmak” performans hedefi altında yer alan “Ortaokul ve liselerde öğretimde kullanılan Hz. Muhammed’in Hayatı ders kitapları zenginleştirilmiş kitap haline getirilecektir” faaliyeti de eleştirildi.

Bakanlığın “öğrenci başına yapılan harcama miktarı ile öğrencilerin akademik başarı puanları arasında doğru orantılı” savunmasını geçerli bulmayan Sayıştay, “Faaliyetlerin öğrenci başına yapılan harcamaları artıran ve bu nedenle öğrencilerin başarı puanını artıracak faaliyetler olmadığı değerlendirilmektedir” dedi.

ÖZEL OKULLARA AKITILAN MİLYARLAR

Öte yandan yine özel okullara “eğitim desteği” denilerek aktarılan milyarlarca lira için ise gerekli denetimin yapılmadığı tespit edildi. Dini etkinlikler ve özele teşvik eleştirileri karşısında Sayıştay’a yeterli cevabı veremeyen MEB, lise düzeyindeki çocukların özel okullaşma oranındaki yüzde 6’lık hedefin 2 buçuk katına çıkmasına ise bir açıklık getiremedi.

DAHA FAZLA