Sayıştay raporu: Özelleştirilen elektrik şirketleri milyonlarca lira zarar etti

Sayıştay raporu: Özelleştirilen elektrik şirketleri milyonlarca lira zarar etti

Sayıştay, özelleştirme politikaları sonucu 5 elektrik şirketinin 2015 yılında 1 milyar 339 milyon TL zarar ettiğini tespit etti.

Yurt genelinde yaşanan elektrik kesintileri ve yüksek ücretlerle yurttaşların şikâyetçi olduğu elektrikte özelleştirme politikalarının ortaya çıkardığı zarar, Sayıştay denetim raporunda gözler önüne serildi.

Sayıştay’ın 2015 yılı tespitlerine göre, Soma Termik Santral Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş (SEAŞ); Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş (TETAŞ); Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ) Yeniköy Elektrik Üretim (YEAŞ) ve Kemerköy Elektrik Üretim (KEAŞ) bir yılda 1 milyar 339 milyon 54 bin TL kamu zararına neden oldu.

SOMA ELEKTRİK’TE YARIM MİLYARDAN FAZLA ZARAR

Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre Sayıştay denetçilerinin tespitlerine göre, 2015 yılında en büyük zarar SEAŞ’ta meydana geldi. Soma’daki şirket, 2015 yılında 573 milyon 736 bin 999 bin TL zarar etti. Sayıştay, SEAŞ’ın mali durumuna ilişkin, “Şirketin varlık ve kaynaklarının cari yıl toplamı, özelleştirme devirlerinin etkisiyle geçen yıla göre yüzde 44 oranında azalmıştır” tespitinde bulundu.

TAHSİLAT YAPILMADI

Türkiye’de elektrik enerjisinin ticaret ve taahhütünden sorumlu devlet kurumlarından olan TETAŞ da 2015 yılında 559 milyon 69 bin 628 TL zarar etti. Elektrik ticaretini yaptığı şirketlerden tahsilat yapmamakla eleştirilen TETAŞ’a ilişkin “Şirketin elektrik dağıtım ve perakende satış şirketlerinden olan birikmiş enerji alacaklarının tahsili ve teminat eksikliklerinin tamamlanması konusunda yaşanan sorunların kalıcı bir çözüme kavuşturulması gerekmektedir” denildi.

ÖZELLEŞTİRMELER SONRASI BATTI

Özelleştirmelerden önce elektriğin dağıtımında en etkili kuruluşlar arasında yer alan TEDAŞ da 2015 yılını zararla kapatan kuruluşlar arasında yer aldı. TEDAŞ’ta bir yılda 190 milyon 597 bin 784 TL zarar ortaya çıktı. TEDAŞ’a ilişkin denetçilerin yaptığı tespitte, “Bağlı dağıtım şirketleri özelleştirilmesine rağmen, özelleştirme kapsam ve programında bulunan ve elektrik enerjisi dağıtım faaliyetlerine bu nedenle son verilen TEDAŞ’ın yeni faaliyet alanları çerçevesinde belirlenecek organizasyon yapısı belirlenerek karlılık ve verimlilik ilkelerine göre faaliyet göstermeli” denildi.

Elektrik Üretim Ananom Şirketi’ne (EÜAŞ) bağlı Yeniköy Elektrik Üretim ve Kemerköy Elektrik Üretim de 2015 yılını zararla kapatan kurumlar arasında yer aldı. Yeniköy Elektrik Üretim 10 milyon 709 bin 869 TL zarar ederken, Kemerköy Elektrik Üretim’in zararı 4 milyon 940 bin 82 TL oldu.

DAHA FAZLA