Savcıdan yobaza yobaz diyen İleri Haber'e soruşturma!

Savcıdan yobaza yobaz diyen İleri Haber'e soruşturma!

"6 yaşındaki çocukla evlenilebilir" ve "çalışan kadın, fuhuşa hazırlık yapan sürece destek olmuş oluyor" gibi sözleriyle bilinen Nurettin Yıldız ile ilgili haberlerimiz nedeniyle İleri Haber’e açılan davanın ardından yeni bir soruşturma daha açıldı.

"6 yaşındaki çocukla evlenilebilir" ve "çalışan kadın, fuhuşa hazırlık yapan sürece destek olmuş oluyor" gibi sözleriyle bilinen ilahiyatçı Nurettin Yıldız ile ilgili haberlerimiz nedeniyle daha önce dava açılan İleri Haber’e yeni bir soruşturma açıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu tarafından açılan soruşturma kapsamında gerici Nurettin Yıldız ile ilgili yaptığımız “6 yaşındaki çocuk evlenebilir” diyen yobaz İÜ’de”  başlıklı haberimiz ve haberle ilgili okurlarımızla haberin doğruluğunu kanıtlar nitelikteki sesli ve görüntülü paylaşımlar 'delil' olarak gösterilerek ‘hakaret’ suçlamasıyla soruşturma açıldı.

22 Haziran’da hazırlanan soruşturma açıldığına dair belge ise, İleri Haber’e iki ay sonra bugün tebliğ edildi. Geç ulaştırılan belgede “Çağrı kağıdına ilişkin tebligatı aldığınız tarihten itibaren 10 (on) gün içerisinde saat 9.00-11.00 saatleri arası İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nda bulunan Basın Bürosu’na müracaat etmeniz, bu süre içerisinde müracaat etmediğiniz veya mazeret bildirmediğiniz takdirde savunma ve uzlaşma hakkından vazgeçmiş sayılacağınız gibi, gerektiğinde CMK’nun 145 ve 146. Maddeleri gereğince zorla getirilmenize karar verilebileceği hususu tebliğ olunur” ifadeleri yer aldı. İleri Haber yetkilileri soruşturma kapsamında ‘şüpheli’ sıfatıyla ifadeye çağrıldı.

DAVA YETMEDİ, BU KEZ DE SORUŞTURMA AÇILDI

Öte yandan söz konusu soruşturma Nurettin Yıldız haberleriyle ilgili hedef alınan İleri Haber’e ilişkin ilk müdahale değil. Nurettin Yıldız daha önce de İleri Haber’in 7 Ocak 2016 tarihli “AKP’liler o yobazı üniversite üniversite gezdiriyor” haberimizde kullanılan ‘gerici’ ve ‘yobaz’ ifadelerini gerekçe göstererek İleri Haber Sorumlu Müdürü Emre Deveci’ye TCK 125. maddeye aykırılıktan ‘hakaret’ suçlamasıyla dava açmıştı. Cumhuriyet Savcısı Emin Aydinç tarafından başlatılan soruşturma kapsamında Nisan ayında ifadesi alınan Deveci, savunmasında ‘yobaz’ ifadesinin hakaret kastı taşımadığını, ifade özgürlüğü kapsamında yer aldığını belirtmişti. Davanın ilk duruşmasının 12 Ekim saat 09.30’da 45. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüleceği kararlaştırılmıştı.

BASIN BÜROSUNDA GÖREVLİ 3 SAVCIDAN 2’Sİ İLERİ’YE SORUŞTURMA AÇTI

İleri Haber’e soruşturma açan savcı Metin Küçükerden, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu’nun 11 Ocak 2016 tarihli iş bölümü değişikliği kapsamında ‘görülen lüzum üzerine’ gerekçesiyle Basın Suçları Soruşturma Bürosu`nda görevli Savcılar Umut Tepe ve İleri Haber’e Nurettin Yıldız haberiyle ilgili ilk davayı açan Emin Aydinç ile birlikte görev yapmak üzere basın suçları bürosuna 3. savcı olarak atanmıştı.

Basın Bürosunda görevli 3 savcıdan 2’si İleri Haber’e gazetecilik faaliyeti nedeniyle soruşturma açarken, Ekim’de Nurettin Yıldız haberimiz nedeniyle açılan ilk davayla ilgili hazırlanan iddianamede Savcı Emin Aydinç, haberin bir eleştiri haberi olduğunu kabul etmiş, fakat Yıldız’ı rencide ettiği gerekçesiyle davayı açma yolundan vazgeçmemişti.

İlk davaya ilgili hazırlanan iddianamede geçen söz konusu kısım şöyleydi:

“Söz konusu haber içeriğinde müştekiye yönelik yapılan açıklamaların bir bütün olarak eleştirel mahiyette olduğu görülmüş ise de, başlı başına müşteki için kullanılan “gerici” ve “yobaz” kelimelerinin kişiyi incitici ve şeref ve haysiyetini rencide edici mahiyette olabileceği, bu sözlerle eleştiri sınırlarının aşılıp aşılmadığının değerlendirilmesinin mahkemece yapılması gerektiği düşünülmüştür.

İlgili Haber: İleri'nin Nurettin Yıldız haberlerine sansür

İlgili Haber: Antep ve Sinop’tan kovulan Nuretin Yıldız'ı Maraş da istemedi

DAHA FAZLA