Savcıdan kayyuma ‘basın özgürlüğü’ dersi

Savcıdan kayyuma ‘basın özgürlüğü’ dersi

“Belediyede usulsüzlük” haberi gerekçesiyle şikayet edilen gazeteci hakkında “basın özgürlüğü” denilerek takipsizlik verdi.

"Silvan Belediyesi’nde usulsüzlük iddiası” başlıklı haber yapan gazeteci Ferhat Parlak hakkında kayyumun şikayeti üzerine başlatılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi. Savcı, haberin basın özgürlüğü kapsamında olduğuna hükmetti.

Silvan Mücadele Gazetesi’nin mahkeme kararıyla 16 Ağustos 2015'te kapatılmasının ardından gazetecilik mesleğini bırakmayan Ferhat Parlak, ilçede haberleri sosyal medya üzerinden paylaşarak mesleğini devam ettirdi. Parlak, Silvan Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Kaymakam Adem Çelik'in, belediyeye ait taşınmazların kiraya verilmesiyle ilgili 27 Temmuz 2017'de yaptığı ihaleyi, 3 Ağustos'ta "Silvan Belediyesi’nde usulsüzlük iddiası” başlığıyla haberleştirdi. Söz konusu haberde, kapalı zarf usulüyle yapılan ihalede belediye ait eski belediye fırını olarak bilinen dükkanı aylık 5 bin 300 kira teklifiyle kazanan esnafın sözleşmeyi yapmak için gittiği belediyede, ihalenin iptal edildiğini, açık usulle yapılan ihaleyle taşınmazın başka bir kişiye kiraya verildiği yer alıyordu. Parlak'ın haberi kısa sürede birçok sosyal medya hesabı, ajans ve gazete tarafından kullanıldı.

KAYYUM KABUL ETTİ  

Gazeteci Parlak hakkında Silvan Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunan kayyum, dilekçesinde, söz konusu ihalenin yasaya uygun bir şekilde yapıldığını, kanuni bir zorunluluk sonucunda taşınmazın ihalesinin başka bir kişiye verildiğini, bunun sonucunda kamu lehine maddi fayda sağlandığını iddia etti. Suç duyurusunda, ilçede gazeteci olarak tanınan isim olan Parlak'ın, Devlet İhale Kanunu'nu görmezden gelip yaptığı haberle belediye ve kayyum aleyhine iftira ve karalama girişiminde bulunduğunu ileri sürdü.  Kayyum, Parlak'ın yaptığı haberle “Kamu kurumu ve yetkililerini karalama”, “Kamu itibarını zedeleme”, “Kamu düzenine olan güveni zayıflatma” suçunu işlediği iddia ederek, maddi ve manevi tazminata mahkum edilmesini talep etti. 

 SAVCI, KAYYUMUN ŞİKAYETİNİ 'SOYUT' BULDU

Suç duyurusunu işleme alan Silvan Cumhuriyet Başsavcılığı, Parlak hakkında "iftira" suçundan soruşturma başlattı. Savcılık, soruşturma kapsamında Parlak'ın ifadesini aldı. Soruşturmayı 8 Şubat 2018'de tamamlayan savcılık, Parlak hakkında takipsizlik kararı verdi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre ‘basın özgürlüğü’ kapsamında olduğu belirtilerek verilen kararda, kayyumun yaptığı suç duyurusu hatırlatılıp şu ifadelere yer verildi: "Şüphelinin basın özgürlüğü kapsamında eleştiri hakkını kullandığı, alınan beyanında üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini, girişilen tahkikat sonucunda toplanan delil, bilgi ve belgelerden; soyut iddia dışında şüphelinin yüklenen suçu işlediğini gösterir, dava açmaya kanıt ve emare bulunmadığı anlaşılmıştır. Açıklanan nedenlerle şüpheli hakkında kovuşturmaya yer olmadığına..." 

Savcılık,  verdiği kararla belediyedeki usulsüzlüğü örtülü olarak kabul etmiş oldu.  

'HABERİMİN YALAN OLMADIĞI İSPATLANDI'  

Kararı değerlendiren gazeteci Ferhat Parlak, kamu itibarının, usulsüzlük yapan kişilerden hesap sorularak korunacağını söyledi. Parlak, "Usulsüzlük haberlerini yapan gazeteciler hakkında şikâyette bulunularak kamu itibarı korunmaz. Savcılığın verdiği takipsizlik kararıyla bir kez daha anlaşıldı ki benim yazdığım haber yalan değil, gerçek olan ise ihalede yapılan usulsüzlüktür" diye konuştu.

DAHA FAZLA