Savcı Bharara: Reza Zarrab, Erdoğan ve üst düzey yetkililerle yakın ilişki içinde

Savcı Bharara: Reza Zarrab, Erdoğan ve üst düzey yetkililerle yakın ilişki içinde

ABD'de yargılanan Reza Zarrab davasına bakan Savcı Preet Bharara, dosyaya 17 Aralık iddianamesini delil olarak sundu. 

ABD'de yargılanan Reza Zarrab davasına bakan Savcı Preet Bharara, dosyaya 17 Aralık iddianamesini delil olarak sundu. Zarrab'ın kefaletle serbest kalma teklifine 'kaçma' şüphesiyle karşı çıkan Bharara, Reza Zarrab'ın aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bulunduğu üst düzey Türk yetkililerle yakın ilişki içinde olduğuna dikkat çekti.

Hazırlanan delil dosyasında, 17 Aralık 2013 yolsuzluk sorşturmasında 'rüşvet, görevi kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma ve kaçakçılık' suçlamaları yöneltilen eski bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan ve Egemen Bağış ile Halkbank eski müdürü Süleyman Aslan'ın adı geçiyor. 

ZARRAB'TAN ÇAĞLAYAN'A AKAN MİLYONLAR

Diken'de yer alan habere göre, savcılık tarafından mahkemeye gönderilen yazıda Zarrab ile Zafer Çağlayan arasındaki para trafiğine yer verildi. Buna göre Çağlayan’a akıtılan para bugünkü kurla yaklaşık 130 milyon lira. 

Yazıya göre Sarraf ile Çağlayan’ın ilişkisi ve ikili arasındaki para trafiğinin ayrıntıları şöyle:

1- İran’ın Türkiye’deki rezervlerinin ülkeden altın ihracatı olarak çıkışının sağlanması

2- Bu amaçla banka komisyonlarının aşağı çekilmesi ve Zarrab’ın rakiplerinin safdışı edilmesi

3- Aynı amaçla sahte evraklarla uydurma gıda/ilaç ticaretine göz yumulması

4- Adli/idari yaptırımların önlenip Gana’dan sahte evraklarla getirilen 1,5 ton altının ülkeye kaçak yollardan sokulup Dubai’ye gönderilmesi

5- Zarrab’ın usulsüzlüklerinin basında yer almasının önlenmesi

6- Çağlayan’ın personelinin Zarrab’ın personeli gibi çalıştırılması

Zarrab ile Çağlayan arasındaki para trafiğine dair ise şu bilgiler yer aldı:

1- Zarrab’ın şirketlerinin Halk Bankası’ndaki hesabına transfer edilen İran’a ait paraların yüzde 0.4 ile 0.5’i

2- Lüks saatler ve mücevher

Toplamda: 32 milyon 53 bin 600 euro (464 bin 100 euroluk saat dahil); 6 milyon 766 bin 750 dolar (729 bin 850 dolarlık saat dahil); 3 milyon 465 bin TL, 300 bin İsviçre Frankı.

Para trafiğine dair dökümler ise şöyle (Not: Çağlayan, para transferlerinde ‘CAG olarak geçiyor):

 

IMG_2563IMG_2564

"ERDOĞAN VE ÜST DÜZEY YETKİLİLERLE YAKIN İLİŞKİ İÇİNDE"

Reza Zarrab ABD'de tutuklandıktan sonra hakim karşısında çıkmış ve kefaletle serbest kalmayı teklif etmişti. Zarrab kefalet talebi olarak 50 Milyon dolar önermişti. Savcı Bharara bu talebe karşı çıkmıştı. Savcının kefalet talebine çıkmasının sebebinin Zarrab'ın "nüfuz ve para kullanarak Türkiye’de hapisten kaçması" olarak belirttiği öğrenildi. Savcılık ofisi ayrıca Reza Zarrab'ın kaçma şüphesinin de olduğunu belirterek kefalet talebinin reddilmesini istedi.

Savcılık, Reza Zarrab'ın aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bulunduğu üst düzey Türk yetkililerle yakın ilişki içinde olduğuna dikkat çekti

Öte yandan dava dosyasında Reza Zarrab ile ilgili ilginç fotoğraflar yer aldı. Dava dosyasına delil olarak konulan fotoğraflarda tabanca ve makineli silahlar ile birlikte çok sayıda altın külçesi var.