Şanlıurfa'da fıstık arazilerine Limak gölgesi: Çimento fabrikası için taş ocağı açmak istiyorlar

Şanlıurfa'da fıstık arazilerine Limak gölgesi: Çimento fabrikası için taş ocağı açmak istiyorlar

Şanlıurfa'da fıstık yetiştiriciliğin yoğun olarak yapıldığı bölgeye Limak Holding'in çimento fabrikası için taş ocağı kurmak istemesine köylüler tepkili. Üstelik Limak'ın taş ocağı açmak istediği arazi, 3 yıl önce köylülerin ağaçlandırılması için devlete verdiği bir mera arazisi.

Türkiye'nin fıstık yetiştiriciliğinin en önemli merkezlerinden Şanlıurfa'da Karaköprü ilçesine bağlı Kırkpınar, Tülmen, Korukezen ve Esemkulu köylerinin bulunduğu bölgede köylülerin tamamı geçimini fıstıktan sağlıyor. 

AKP'ye yakınlığıyla bilinen ve 3. Köprü projesinde de yer alan Nihat Özdemir'in sahibi olduğu Limak Holding ise, tarımın yoğun olarak yapıldığı bu verimli bölgede bulunan mera arazisini çimento hammaddesi olan killi kireç taşı ve marn ocağı olarak kullanmak istiyor.

KÖYLÜLERİN DEVLETE VERDİĞİ ARAZİ LİMAK'A PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR

Limak Holding'in taş ocağı açmak istediği mera arazisi, 3 yıl önce bölgedeki köylüler tarafından ağaçlandırılması için Orman Bölge Müdürlüğüne hibe edilmişti. Geçtiğimiz yıl mart ayında  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Şanlıurfa Valiliği'den ilgili alanın mera vasfından çıkarılarak Hazine adına tescil edilmesini istedi. Mera Komisyonu da olumlu kararını valiliğe iletti. Böylece halk tarafından devlete verilen arazi, vasfı değiştirilerek satışa uygun hale getirildi. 

Geçtiğimiz ağustos ayında taş ocağına ilişkin ÇED raporu halkın görüşlerine sunuldu. Köylüler bu rapora itirazlarını dilekçelerle sundular, şirketin bölgede yapmak istediği toplantılara katılmadılar.

İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI

Köylüler, taş ocaklarının fıstık tarımını oldukça olumsuz etkileyeceğini ve bölgede yetişitirilen fıstıkların kalitesini düşüreceğini belirtiyorlar. Taş ocağının açılması halinde, bölgede sadece fıstık yetiştiriciliğiyle uğraşan köylülerin gelirlerinin azalması sonucu kentlere göç etmek zorunda kalacakları ve bölgenin kalkınmasının olumsuz etkileneceği belirtiliyor. 

Halkın devlete verdiği arazinin şirketlere peşkeş çekilmesine ve fıstık yetiştirilen arazilerin taş ocağının toz yığınlarının arasında kalacak olmasına tepki gösteren bölge halkına destek olmak amacıyla bir imza kampanyası başlatıldı. 

DAHA FAZLA